Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

«Τώρα τρέχουμε για να κερδίσουμε τους πολίτες», το μήνυμα Σαμαρά

 

“Τώρα τρέχουμε, τελειώσαμε με τις εκκρεμότητες στο εξωτερικό στο εξής πρέπει να κερδίσουμε τους πολίτες” η φράση του πρωθυπουργού κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δίνει το πολιτικό στίγμα της επόμενη ημέρας του Γιουρογκρούπ.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς κινείται σε δύο πεδία που αλληλοσυμπληρώνονται.

Κατ’ αρχήν προβάλλει ότι η απόφαση του Γιουρογκρούπ συνιστά επιτυχία που δίνει την βάση για νέο ξεκίνημα της χώρας, προκειμένου να ανατάξει την ψυχολογία της κοινωνίας, να επαναφέρει την ελπίδα και να βελτιώσει το κλίμα στην οικονομική δραστηριότητα. Χθες αναρτήθηκε στην προσωπική
του σελίδα στο Facebook βίντεο με το βασικό μήνυμα ότι “οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά”. Πρόκειται για πολιτική προβολή που συνηθίζεται σε προεκλογικές περιόδους και είναι ένδειξη της σημασίας που αποδίδει ο πρωθυπουργός στην παρούσα συγκυρία.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει και να εισπράξει και την θετική τοποθέτησή του. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς επικεντρώνει στην λειτουργία της κυβέρνησης προκειμένου να θεραπεύσει τις δυσλειτουργίες που έχει καταγράψει και να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο. “Η κυβέρνηση στο εξωτερικό είναι αξιόπιστη, θα διορθώσουμε τα όποια λάθη στη λειτουργία μας. Δεν θα επιτραπεί  σε κανέναν να τραυματισει την αξιοπιστία της Ελλάδας. Σας θέλω όλους αλληλεγγυους , μπετόν αρμέ, συντονισμένους” είπε προς τους υπουργούς του.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ο κ. Σαμαράς θέλει να έχουν κλείσει η εκκρεμότητες και να υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις. Προς τούτο σκοπεύει να αυξήσει την εποπτεία στους υπουργούς του με παρακολούθηση της δράσης τους και με επισκέψεις και συσκέψεις στα υπουργεία τους.  Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία στην τήρηση των προυπολογισμών των υπουργείων με αυτόματο μηχανισμό ελέγχου που προβλέπεται και από το μνημόνιο ενώ σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρήστο Σταικούρα θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να κινητοποιήσει την Διοίκηση και να ενεργοποιήσει την Οικονομία έτσι ώστε στο τέλος του 2013 να αρχίσουν να είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα στην Ανάπτυξη και στην μείωση της ανεργίας.

Σε ένα παράλληλο επίπεδο ο κ. Σαμαράς επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις του με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι ότι δύο φορές δημοσίως εξήρε τον ρόλο τους και την στήριξη που παρήχαν στην κυβέρνηση κατά την διάρκεια του δύσκολου τελευταίου τριμήνου. Χθες ήταν η πρώτη τους κοινή συνεδρίαση μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου όπου σημειώθηκε το ρήγμα με την διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Σαμαράς έχει καταλήξει ότι τα τρία κόμματα θα πρέπει να συνεχίσουν να συμβαδίζουν. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει μία νέα προγραμματική συμφωνία των τριών όπως έχει ζητήσει ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος.

Στην χθεσινή σύσκεψη συζητηθηκε η βελτίωση της κυβερνητικής λειτουργίας όπως και το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού ο οποίος σε κάθε περίπτωση τοποθετείται για μετά την εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου. Ενώ η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος θεωρείται βέβαιη δεν είναι σίγουρη η συμμετοχή των δύο αρχηγών από θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης. Ο κ. Κουβέλης επιμένει στην ανάγκη να διασφαλιστεί σε συνεννόηση και με την Ευρώπη η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας ενώ διατύπωσε επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού ζητώντας μάλιστα να μην καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές για τα παιδιά και να αντικατασταθούν τα έσοδα από φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Εξεταστική για μνημόνιο


Από σήμερα θα αρχίσει η επίθεση του κ. Σαμαρά και στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρότασή του που συζητείται στην Βουλή για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς απέφυγε τις αιτιάσεις εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μη σκιάσει την “επιτυχία” του Γιουρογκρούπ με κομματική αντιπαράθεση. Η ΝΔ όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγήτης της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας λέει ότι “για μας δεν είναι δύσκολη η απόφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται την τελευταία τριετία, ζητά να γίνει έλεγχος σε όλες τις κυβερνήσεις από την είσοδο μας στην ευρωζώνη, εννοείται ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε”. Το θέμα όμως της εξεταστικής για το μνημόνιο και η σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού παραμένει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου λέει ότι ισχύει πάντα αλλά ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τον κατάλληλο και χρόνο και τρόπο που θα υλοποιηθεί.

Πιο λεπτό είναι το ζήτημα της έρευνας για την λίστα Λαγκάρντ που ακουμπά και τον κ. Βενιζέλο και η στάση της ΝΔ θα καθοριστεί από την συνεννόηση μαζί του. Ούτε για την άλλη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τα αποτελέσματα του Γιουρογκρούπ ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου. Αντίθετα θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει ευκαιρία να προβάλλουν την δική τους πολιτική “έναντι της αδιέξοδης πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...