Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Κεντροαριστερά: Πολύ κινητικότητα για το τίποτα



Τρεις παράλληλες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον πολιτικό χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που υποεκπροσωπείται: Ο Ευ. Βενιζέλος οργανώνει συνέδριο ισχυροποίησής του το Φεβρουάριο, την ώρα που κερδίζει έδαφος η ιδέα της συγχώνευσης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ οι συζητήσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος επιταχύνονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκτούν και δυναμική επιτυχίας. Ειδικότερα:
• Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να αναδείξει μια νέα ηγετική ομάδα, την οποία θα ελέγχει, και να δώσει την εντύπωση ότι επιχειρεί ανανέωση και διεύρυνση του κόμματος. Την ευθύνη για την οργάνωση του συνεδρίου έχει αναλάβει ο Π. Κουκουλόπουλος, ισχυρό ρόλο έχει η Φ. Γεννηματά, εκλεκτοί του είναι οι Φ. Σαχινίδης και Γ. Μανιάτης και πρόσωπα προς προώθηση είναι οι βενιαμίν της
Κ.Ο. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Κ. Τριαντάφυλλος, Θ. Μωραΐτης και Συμ. Κεδίκογλου. Απευθύνοντας προσκλήσεις σε ιστορικά στελέχη της παράταξης, όπως στον Κ. Σημίτη, τη Β. Παπανδρέου και τον Θ. Πάγκαλο, ο Ευ. Βενιζέλος επιδιώκει να δημιουργήσει αίσθηση συστράτευσης, παρόλο που άσπονδοι σύντροφοί του βεβαιώνουν ότι του αρκεί ένα μικρό, καθαρό, βενιζελικό κόμμα, το οποίο θα επαναπροσδιορίσει το ιδεολογικό στίγμα, αλλά βασικά θα παίζει το χαρτί του αξιόπιστου κυβερνητικού εταίρου.
• Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συζητούν, ερήμην των ηγεσιών αλλά όχι οπωσδήποτε εν αγνοία τους, το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο κομμάτων, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος πολιτικός φορέας, περισσότερο ελκυστικός στην κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς. «Είναι αναπόφευκτο» σχολιάζει χαρακτηριστικά βουλευτής της νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ που αναγνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την απομάκρυνση του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη από την κορυφή, χωρίς αυτό να σημαίνει επί της ουσίας αποστασιοποίηση. Ο ίδιος βουλευτής, που πολύ πρόσφατα συναντήθηκε με δραστήριο συνάδελφό του της ΔΗΜΑΡ για να συζητήσουν ακριβώς αυτό το ζήτημα, μεταφέρει την εκτίμηση ότι μια συγχώνευση των δύο κομμάτων θα έχει νόημα εφόσον εμφανιστεί ως ηγέτης άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής, που δεν θα φέρει αμαρτίες του παρελθόντος.
• Την επόμενη Τετάρτη έξι πολιτικές κινήσεις (Κοινωνικός Σύνδεσμος, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Π80, Πολιτεία 2012 και Πρωτοβουλία Β), οι οποίες εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, από το μεταρρυθμιστικό κέντρο μέχρι τη δημοκρατική - ανανεωτική Αριστερά και την οικολογία, διοργανώνουν τη δεύτερη κοινή τους εκδήλωση. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ομιλίες που θα κάνουν τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή ο Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), ο Νίκος Μπίστης (ΔΗΜΑΡ), ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Νίκος Χριστοδουλάκης.
Στις 5 Δεκεμβρίου, άλλωστε, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Όπλων κρίσις - Νεκρικοί διάλογοι για την Αριστερά» και στην εκδήλωση αυτή αναμένεται να αποκαλύψει με κάποιο τρόπο τις προθέσεις του, αφού ανεξαρτητοποιήθηκε για να συμβάλει –όπως είπε– στην προσπάθεια ανασύνθεσης του χώρου.
Το προφανές είναι ότι το κενό ισχυρής πολιτικής έκφρασης στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμπνέει και πυροδοτεί συζητήσεις, ζυμώσεις και σχεδιασμούς. Ορόσημο θεωρούνται οι εκλογές του Ιουνίου 2014 (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές), όταν κάλλιστα θα μπορούσαν να στηθούν και βουλευτικές κάλπες, εφόσον δεν έχει προηγηθεί κάποιο πολιτικό ατύχημα. Με αυτό τον ορίζοντα, οι ενδιαφερόμενοι να πρωταγωνιστήσουν οργανώνονται, αναζητούν συμμαχίες και στρατηγική, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και συγκροτημένο, αφού κυριαρχούν προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Στέλεχος μιας από τις κινήσεις πολιτών που θα κάνει ηχηρή παρέμβαση στην εκδήλωση της προσεχούς Τετάρτης περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Έχουμε πολλές πριμαντόνες». Και μάλιστα χωρίς να έχει γραφτεί το τραγούδι.
city press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...