Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Deutsche Welle: «Να σταματήσει το πόκερ των Ευρωπαίων με την Ελλάδα»


Deutsche Welle: «Να σταματήσει το πόκερ των Ευρωπαίων με την Ελλάδα»

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο πόκερ για την Ελλάδα», γράφει ο οικονομικός ανταποκριτής της Deutsche Welle Χένρικ Μπέμε.

«Εχω σταματήσει να μετράω. Επί σχεδόν τρία χρόνια, οι χώρες του ευρώ προσπαθούν να στήσουν στα πόδια του το προβληματικό παιδί τους. Η μόνη πραγματική απόφαση που έχει ληφθεί ήταν το ''κούρεμα'' την άνοιξη, που ανακούφισε το βάρος του χρέους της Αθήνας κατά 100 δισ. ευρώ. Από τότε, τα μέρη έχουν συνεχίσει να παίζουν πόκερ, να αναβάλουν αποφάσεις από τη μία σύνοδο της ΕΕ στην άλλη, ή να αναφέρονται στην άφαντη έκθεση της τρόϊκας», τονίζει ο Μπέμε.
Λύση δεν βρέθηκε ούτε στο Eurogroup της Τρίτης. Η κατάσταση παραμένει πιο περίπλοκη από ποτέ. Ο Γερμανός αναλυτής αναρωτιέται : «Να αναβάλουμε λοιπόν την απόφαση για την ερχόμενη εβδομάδα;
Η Ευρώπη επεέλεξε να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία από μόνα τους δείχνουν ότι η χώρα είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Ναι, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε άλλο ένα πακέτο λιτότητας, και επιπλέον περικοπές για πολλούς ανθρώπους στο Αιγαίο πέλαγος. Και όμως η οικονομία δεν ανακάμπτει, ακριβώς λόγω των μέτρων της λιτότητας. Συνεχίζει να βουλιάζει όλο και πιο βαθιά, ενώ το βουνό του χρέους της γίνεται όλο και πιο ψηλό».

Τώρα, μετά από τρία χρόνια άκαρπης βοήθειας, έχει χαθεί το όνειρο της σωτηρίας της Ελλάδας με αυτά τα μέτρα, εκτιμά ο Μπέμε. Γιαυτό «έφτασε επί τέλους η ώρα να πουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί στους ψηφοφόρους τους, «Συγγνώμη, προσπαθήσαμε, αλλά αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε την Ελλάδα, τότε πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα τώρα». Το ερώτημα είναι: πόσα δισ. θα ξοδέψουμε και για ποιά επιλογή: για άλλο ένα κούρεμα, ή για μια έξοδο από την ευρωζώνη; Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια το πραγματικό κόστος σε αριθμούς, ούτε να εκτιμήσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης για την υπόλοιπη Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία».

Και καταλήγει : «Αλλά τα ψέματα και η τακτική των καθυστερήσεων εμποδίζουν μια πραγματική λύση. Είναι τρομακτικό να ακούς κόσμο να λέει ότι πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα ζωντανή μέχρι τις γερμανικές εκλογές, του χρόνου. Αυτό θα γίνει μπούμερανγκ για την Καγκελάριο. Η Ανγκελα Μέρκελ έχει ακόμη την ευκαιρία να πει την αλήθεια στο λαό της».
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...