Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Αίγυπτος: Να αποσυρθεί το «δικτατορικό διάταγμα Μόρσι» απαιτεί ο ελ Μπαραντέι


Απορρίπτει ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, σημαίνον στέλεχος της αιγυπτιακής αντιπολίτευης, τον διάλογο με τον αιγύπτιο πρόεδρο εάν δεν αποσύρει το «δικτατορικό», όπως είπε, διάταγμα με το οποίο αποκτά υπερεξουσίες. Εν τω μεταξύ, σε αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν οι δικαστικοί της χώρας, απαιτώντας επίσης την απόσυρση του διατάγματος.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters και το Associated Press το απόγευμα του Σαββάτου, ο Μπαραντέι επιτέθηκε εκ νέου με υψηλούς τόνους στον Μόρσι, απαιτώντας την ανάκληση του «δικτατορικού διατάγματος».
«Δεν υπάρχει χώρος για διάλογο όταν ένα δικτάτορας επιβάλλει τα πιο καταπιεστικά μέτρα και έπειτα
λέει "ας λύσουμε τις διαφορές μας"» είπε μεταξύ άλλων ο Μπαραντέι. «Αναμένω, ελπίζω σύντομα, μια πολύ ισχυρή καταδίκη από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και όσους άλλους ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» ανέφερε επίσης.

Παράλληλα, για άνευ προηγουμένου επίθεση στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας κάνουν λόγο οι αιγύπτιοι δικαστικοί λειτουργοί, αναφερόμενοι στο έκτακτο διάταγμα του Μοχάμεντ Μόρσι με το οποίο ο πρόεδρος απέκτησε υπερεξουσίες.

Σύσσωμο το δικαστικό σώμα, το οποίο εδρεύει στην Αλεξάνδρεια, αποφάσισε «από σήμερα (Σάββατο), να απέχει από τα καθήκοντά του».

Η αποχή αποφασίστηκε σε ένδειξη απόλυτης αντίθεσης για το διάταγμα που υπέγραψε μέσα στη βδομάδα ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι εξαιρώντας, ρητά, όλες τις αποφάσεις του από τον δικαστικό έλεγχο.

Οι δικαστές αναφέρουν στο ανακοινωθέν τους ότι, «στις εισαγγελίες παύει άμεσα η εργασία, μέχρι να αποσυρθεί το διάταγμα αυτό" καθώς επίσης κι ότι "δεν θα γίνει καμία δικαστική συνεδρίαση, έως τότε».
Σε έκτακτη συνεδρίασή του με αντικείμενο συζήτησης το διάταγμα του Μόρσι, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το αποσύρει.

Ο ίδιος ο πρόεδρος υπεραμύνθηκε των υπερεξουσιών, τονίζοντας ότι με το επίμαχο διάταγμα δεν επεδίωκε να «λύσει τις διαφορές του» με την αντιπολίτευση, αλλά να διασφαλίσει την εθνική σταθερότητα.

Δεσμεύθηκε παράλληλα, να επιβάλει τον νόμο ενάντια σε αυτούς που αποκάλεσε «χούλιγκαν» και οι οποίοι υποκινούνται, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, από οπαδούς του Χόσνι Μουμπάρακ.

Εξήρε το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου, αλλά υπογράμμισε ότι θα αποκαλύψει τα διεφθαρμένα στοιχεία που κρύβονται σε αυτό: «Η δικαστική εξουσία είχε και θα έχει πάντα έντιμους ανθρώπους που αγαπούν τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, το δικαστικό σύστημα έχει επηρεαστεί από αυτά που έχουν επηρεάσει το έθνος. Υπάρχουν κάποιοι σε αυτό που προσπαθούν να καλυφθούν. Θα ξεσκεπάσω αυτή την κάλυψη».

Το κλίμα παραμένει τεταμένο στο Κάιρο με τους διαδηλωτές να ετοιμάζονται για νέα συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ την επόμενη εβδομάδα.

Οι διαδηλώσεις που έγιναν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, σημαδευτηκαν από επεισόδια, την καταστροφή γραφείων των Αδελφών Μουσουλμάνων, καθώς και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση την Τρίτη.

Απαντώντας, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε σε μεγάλη διαδήλωση στο Κάιρο υπέρ του Αιγύπτιου προέδρου. Η Αδελφότητα κάλεσε επίσης τους Αιγύπτιους να προβούν μετά τις βραδινές προσευχές της Κυριακής σε «ανοικτές εκδηλώσεις υποστήριξης» στο Μοχάμεντ Μόρσι.
TA NEA online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημόσιοι Υπάλληλοι: Το «παράθυρο» που τους βγάζει άμεσα σε συνταξιοδότηση

Ένα παράθυρο εξόδου ανοίγεται για τις συντάξεις στο Δημόσιο και για 20.000 δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη . Πρό...