Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Γιατί ο Κόσμος «ψηφίζει» Ομπάμα, του Τζόζεφ Στίγκλιτζ



Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εκτός ΗΠΑ παγκοσμίως θα ψήφιζε Barack Obama, εάν είχε δικαίωμα ψήφου στις αμερικανικές εκλογές. Σε άρθρο του στο Slate, ο διεθνούς κύρους Καθηγητής του Columbia University, Joseph Stiglitz, εξηγεί τους λόγους.

Όσον αφορά την οικονομία, ο οικονομολόγος θεωρεί ότι οι πολιτικές του Mitt Romney θα δημιουργούσαν μεγαλύτερες ανισότητες στην αμερικανική κοινωνία. Επισημαίνει ότι, προφανώς, αυτή η εξέλιξη δεν θα γινόταν άμεσα αισθητή στο εξωτερικό. Ωστόσο, αναφέρει την καταγεγραμμένη τάση των άλλων κρατών να μιμούνται το αμερικανικό παράδειγμα. Αυτό συνέβη όταν πολλά άλλα κράτη έσπευσαν να υιοθετήσουν τις πολιτικές του Ronald Reagan
αφήνοντας ανεξέλεγκτες τις αγορές, οι οποίες, τελικά, οδήγησαν σε παγκόσμια ύφεση.

Οι πολιτικές Romney σε συνδυασμό με την κρίση της Ευρωζώνης θα έφερναν μία αντίστοιχου μεγέθους ύφεση, κάνοντας αισθητή την επίδραση μιας Ρεπουμπλικανικής Προεδρίας στον υπόλοιπο κόσμο.

Λαμβάνοντας υπόψη την παγκοσμιοποίηση, η οποία απαιτεί συνδυασμένη δράση και λήψη αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο, ο Stiglitz θεωρεί ότι πολλοί είναι οι ηγέτες που δεν θα «ακολουθούσαν» τον Mitt Romney λόγω της εδραιωμένης πεποίθησης τους ότι θα «οδηγούσε την Αμερική στην λάθος κατεύθυνση».

Ως παράδειγμα λανθασμένης κατεύθυνσης, ο συντάκτης αναφέρει επιγραμματικά τα στοιχεία που κληροδότησε η Προεδρία Bush στις ΗΠΑ, πλήττοντας την αξιοπίστία τους και την «ήπια ισχύ» τους.

Σε επίπεδο αξιών, ο Νομπελίστας θεωρεί ότι το δίδυμο Romney – Ryan δεν έχουν καλύτερες επιδόσεις.  Για παράδειγμα, σε κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα αναγνωρίζεται το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Οι πολιτικές του Barack Obama αποτελούν σημαντικό βήμα προς την κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος. Στον αντίποδα, οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι θέλουν να καταργήσουν αυτές τις πολιτικές χωρίς να έχουν προσφέρει βιώσιμη εναλλακτική.

Ο Stiglitz αναγνωρίζει στοιχεία του George W. Bush στην προεκλογική εκστρατεία Romney, αμφισβητώντας την «αυθεντικότητα» της ηγεσίας του δεύτερου. Εστιάζει την προσοχή του σε τρία ζητήματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα: την κλιματική αλλαγή, την χρηματοοικονομική εποπτεία και το εμπόριο.

Όσον αφορά το πρώτο, την κλιματική αλλαγή, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει διατηρήσει σιγή ιχθύος. Επίσης, στο κόμμα του υπάρχουν πολλοί «αρνητές» του φαινομένου.

Σχετικά με τον έλεγχο του χρηματοοικονομικού συστήματος και παρά το ότι η κρίση έχει κάνει εμφανή την ανάγκη για μεγαλύτερη αυστηρότητα, ο Stiglitz θεωρεί ότι ο Romney δεν πρόκειται να προβεί σε κινήσεις που θα πλήττουν τον χώρο από όπου προέρχεται – την αγορά.

Αναφορικά με το εμπόριο, ο Νομπελίστας στέκεται στην προεκλογική δέσμευση του Mitt Romney να αποκαλέσει την Κίνα «χειραγωγό νομίσματος» την πρώτη ημέρα της Προεδρίας του. Θεωρεί ότι αυτό συνιστά αποτυχία του υποψηφίου να αναγνωρίσει την παραγματική άνοδο του γουάν κατά τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ότι ο Romney αποτυγχάνει να δει την σημασία του αμερικανικού ελλείματος στο πολυμερές εμπόριο.

Κλείνοντας, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος αναφέρει ότι διακυβεύονται πολλά στις εκλογές της Τρίτης. «Δυστυχώς», γράφει, «οι περισσότεροι άνθρωποι που θα επηρεασθούν από αυτές – σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος – δεν έχουν καμία επίδραση στο αποτέλεσμα».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...