Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Σόιμπλε: Πρώτα εφαρμογή των υποχρεώσεων και μετά εκταμίευση

«Η καγκελάριος δεν θα συζητήσει με την Ελλάδα ένα ζήτημα για το οποίο πρώτα πρέπει να συνταχθεί η έκθεση της τρόικας», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας αν η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ σημαίνει ότι η Αθήνα έχει εξασφαλίσει τη δόση των 31,5 δισ.ευρω.

«Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρέωσεις της προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση», τόνισε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Γερμανίας ZDF.
Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την Τρίτη είναι μια ένδειξη «σεβασμού» και «αναγνώρισης», σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε.
Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στην γερμανική εφημερίδα «Bild», ο κ. Βεστερβέλε επισημαίνει ότι η επίσκεψη της καγκελαρίου είναι μια «πράξη αναγνώρισης για την ελληνική
κυβέρνηση η οποία έχει υποβληθεί σε έντονη πίεση λόγω της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της».

Οι Έλληνες αξίζουν «την ισότητα και το σεβασμό», υπογραμμίζει ο κ. Βεστερβέλε.

Από την πλεύρα ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καλεί την κυρία Μέρκελ «να μην εμφανιστεί στην Αθήνα σαν τον πλούσιο θείο που τα ξέρει όλα καλύτερα» υποστηρίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον των Γερμανών να βοηθήσουν την Ελλάδα. Ο Γερμανός πολιτικός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Leipziger Volkszeitung», ζήτά από την κυρία Μέρκελ «να περάσει το μήνυμα ότι οι Γερμανοί είμαστε πολύ αλληλέγγυοι (προς την Ελλάδα)» και εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περισσότερο διαπραγματευτικό χώρο για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Το Σάββατο, μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ροστόκ, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι θεωρεί «δεδομένο ότι η τρόικα θα μας δώσει μια τίμια έκθεση».

Το μήνυμα αυτό της καγκελαρίου της Γερμανίας αποκτά βαρύνουσα σημασία εάν συνυπολογιστούν οι έμμεσες προειδοποιήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο στην δόση των 31,5 δισ. που αναμένει η Ελλάδα εφ' όσον το ελληνικό χρέος δεν αξιολογηθεί ως βιώσιμο (εννοούν να κυμαίνεται κάτω του 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020).

Στην ίδια ομιλία της στο Ροστόκ, η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, για το τι πρέπει ακόμη να γίνει, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει ποια συμπεράσματα θα πρέπει να εξαχθούν από την έκθεση.

Από την Παρασκευή, οπότε ανακοινώθηκε η επίσκεψη της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να «υποστηρίξει» τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά του οποίου τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες εξήρε.

Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα αξιώνει η γερμανική αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων, Γιούργκεν Τρίτιν, ζήτησε από την κυρία Μέρκελ να πει ξεκάθαρα στους Έλληνες πως μπορούν «να υπολογίζουν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο δύσκολο δρόμο που τους μένει να κάνουν», σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag».

«Αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα, ζήτησε από την κυρία Μέρκελ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP (των Φιλελευθέρων, μελών του κυβερνητικού συνασπισμού), Ράινερ Μπρούντερλε.

Μάλιστα, ο κ. Μπρούντερλε, που συνήθως επικρίνει την ελληνική πλευρά, επισήμανε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» ότι η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ είναι μια «σαφής ένδειξη της αλληλεγγύης μας προς τους Έλληνες».

Ο βουλευτής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό Κάρστεν Σνάιντερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» που θα δημοσιευτεί αύριο τονίζει ότι «εάν η κυρία Μέρκελ δεν θέλει να κάψει το χρήμα των φορολογούμενων, πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ».

Ο κ. Σνάιντερ εκτιμά ότι η καγκελάριος Μέρκελ κατέστησε την Γερμανία ευάλωτη σε εκβιασμούς, καθώς, όπως λέει, χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα, έκανε την χώρα έναν από τους κύριους δανειστές της Ελλάδας. «Η Γερμανία μπορεί μεν ακόμη να εμποδίσει κάτι, αλλά δεν μπορεί πλέον να επιβάλει τίποτα», τονίζει ο βουλευτής του SPD και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε δικές της προτάσεις για την διευθέτηση της κρίσης, με συνέπεια η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν στο μεταξύ αναλάβει την πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Καρφιά» Ανδρουλάκη σε Δούκα: Δεν χωρίζω τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ σε «70% - 30%»

Πρόσκληση προς τους 303.000 ψηφοφόρους που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, να κάνουν το ίδιο και την προσεχ...