«Εφόσον πρόκειται για την ανίχνευση βαριάς εγκληματικότητας, ‘συγχωρείται’ η αξιοποίηση στοιχείων τα οποία έχουν συλλεγεί παρανόμως», δηλώνει στο tvxs.gr ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος, ερωτηθείς αναφορικά με την υπόθεση των περίπου 2.000 ονομάτων Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία τα οποία ήρθαν στα «χέρια» των ελληνικών αρχών αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ θα επέτρεπα την αξιοποίηση», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Ο ίδιος τονίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο, με τους γενικότερους χειρισμούς του, προκάλεσε την έγκαιρη μεταφορά των καταθέσεων από την Ελβετία σε άλλους φορολογικούς παραδείσους. Με μία γενικότερη παρέμβαση, επισημαίνει την ατιμωρησία ως το μεγαλύτερο παθολογικό φαινόμενο στην Ελλάδα.
ο γεγονός ότι μία λίστα με ονόματα Ελλήνων φερόμενων ως φοροφυγάδων στην Ελβετία
αποτελεί προϊόν υποκλοπής παρεμποδίζει την αξιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων;
Εφόσον πρόκειται για την ανίχνευση βαριάς εγκληματικότητας, ‘συγχωρείται’ η αξιοποίηση στοιχείων τα οποία έχουν συλλεγεί παρανόμως. Σε ανάλογες περιπτώσεις συγκρούονται αντίθετα συμφέροντα, καθώς επιθυμεί κανείς τόσο την ανίχνευση της εγκληματικότητας όσο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Συνεπώς, πολλές φορές είναι ρευστό τι θα επικρατήσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως εγώ θα επέτρεπα την αξιοποίηση των στοιχείων.αποτελεί προϊόν υποκλοπής παρεμποδίζει την αξιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων;
Άλλες χώρες αξιολόγησαν τα αντίστοιχα στοιχεία προς όφελος των δημόσιων ταμείων.
Βεβαίως. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί έλαβαν αυτά τα στοιχεία με παράνομο τρόπο, δηλαδή προφανώς δωροδοκώντας κάποιον υπάλληλο ελβετικής τράπεζας, και στη συνέχεια τα αξιοποίησαν.
Ποια είναι η δική σας άποψη γενικότερα ως προς το ζήτημα της φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία;
Αυτές οι καταθέσεις πρέπει βεβαίως να φορολογηθούν. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο προηγουμένως εξαγγέλλει κανείς. Με τους χειρισμούς μας, εμείς ουσιαστικά είπαμε στους καταθέτες: «βγάλετε τα λεφτά από την Ελβετία και μετακινήστε τα στις Παρθένους Νήσους». Όπως και τελικώς έγινε. Είναι δυνατόν; Βεβαίως να απαλλαγεί όποιος έχει εξάγει χρήματα νομίμως και έχει πληρώσει τους αντίστοιχους φόρους και οι υπόλοιποι να φορολογηθούν με ένα φόρο της τάξης του 30%. Αλλά αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει, αντί να εξαγγέλλεται, με αποτέλεσμα σήμερα να αποσύρονται οι καταθέσεις από την Ελβετία.
Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σειρά από εξελίξεις οι οποίες συνθέτουν μία εικόνα υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών (από τη δυσλειτουργία του ΣΔΟΕ, τις διαρροές των λιστών έως και τις βωμολοχίες του προέδρου της Βουλής). Αυτή η εικόνα έρχεται να προστεθεί στην ήδη εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνουν αφενός η οικονομική κρίση, αφετέρου η συνεχιζόμενη ατιμωρησία μέρους του πολιτικού συστήματος που έχει συνδεθεί με αξιόποινες πράξεις. Τι έχετε να σχολιάσετε;
Αναφέρατε τη λέξη «ατιμωρησία». Να σταματήσει η ατιμωρησία. Αυτή αποτελεί το πιο παθολογικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν κυρώσεις. Διότι όποτε πάει να γίνει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, αρχίζει η προστασία των κατηγορουμένων.
Είναι περισσότερο ζήτημα θεσμών ή πολιτικής βούλησης;
Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Και όχι μόνο των πολιτικών αλλά γενικότερα. Η κοινωνία, η κρατούσα γνώμη, δεν επιθυμεί κυρώσεις. Δεν αποτελούν ένα πρόβλημα οι καταλήψεις που αρχίζουν, παρακαλώ, στα δημοτικά σχολεία; Δεν είναι παράνομη αυτή η πρακτική; Τι μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε γονέας ο οποίος θέλει να πάει το παιδί του στο δημοτικό για να κάνει μαθήματα; Αναφέρω απλώς ένα παράδειγμα.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου