Με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς ξεκινάει το 2012, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα φέρει νέα τεράστια βάρη τα οποία και πάλι θα επωμιστούν οι κατέχοντες τα λίγα. Η επικείμενη νέα δανειακή σύμβαση που θα φέρει περί τα 89 δισ. ευρώ στα ταμεία του δημοσίου, δεν πρόκειται να έρθει με μικρό κόστος. Το αντίθετο, μάλιστα.
Η απαίτηση των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων είναι δεδομένη και δοκιμάζει και πάλι τη συνοχή της κυβέρνησης, καθώς τα κόμματα που τη στηρίζουν δεν είναι πρόθυμα να συναινέσουν σε αυτά.Οι απαιτήσεις των δανειστών είναι… απλές: «Κατεδάφιση» όλων των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και κόψιμο όσων επιδομάτων έχουν απομείνει. Οι απαιτήσεις αυτές, δόθηκαν μάλιστα στην ελληνική κυβέρνηση κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, μέσω… e-mail, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με αυτό, η τρόικα φέρεται να απαιτεί το κλείσιμο μιας σειράς θεμάτων, πριν κάνουν τους ελέγχους τους οι αξιωματούχοι, ώστε να καλυφθεί η τρύπα στον προϋπολογισμό του 2011.
«Όχι νέοι φόροι»
Συγκεκριμένα, το νέο πακέτο μέτρων, αποτελείται από 9 «απαιτήσεις» μεταξύ των οποίων, η μείωση δαπανών, η άρση των αγκυλώσεων στην αγορά εργασίας, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τα δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Το σχεδόν… παράδοξο είναι ότι η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να επιβληθούν νέοι φόροι.
Ζητά, όμως να έχει μια πλήρη εικόνα, με λεπτομερή κατάλογο, για τις επικουρικές συντάξεις που θα μειωθούν και θέτει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στα πρότυπα της Πορτογαλίας (που φτάνει μόλις τα 566 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είναι 751 ευρώ) καθώς και κατάργηση του 13ου και 14ου
μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Για να αποφύγει η Ελλάδα τη μείωση του κατώτατου μισθού, θα πρέπει να εφαρμοστούν αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα, όπως το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ή η ενσωμάτωση των δώρων και των επιδομάτων αδείας στους μισθούς.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα αναμένει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε στις συζητήσεις με τους διεθνείς ελεγκτές οι ελληνικές αρχές να εμφανιστούν με ενιαία φωνή, χωρίς όμως η λύση να έχει απαραιτήτως εγκριθεί προηγουμένως από τη Βουλή.
eklogika
Οι μειώσεις στις συντάξεις θα έρχονται με sms;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σου είναι βρε παιδί μου η τεχνολογία...