Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ανησυχία ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

«Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά» τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ στο τηλεοπτικό CNBC υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται σημαντική, μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα».

Ο κ. Μπλανσάρ τόνισε ότι το «κούρεμα» που προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει το 50%, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

«Όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ίσως το κούρεμα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο» σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Μπλανσάρ υποστήριξε ότι η συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης και «μισθολογικής προσαρμογής», όπως είπε.

Ο κ. Μπλανσάρ εκτίμησε ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ κρίνει ανεπαρκές το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι το ΔΝΤ αμφιβάλλει για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους και σημειώνει ότι θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου η χώρα μας να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει με τους πιστωτές της

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι είτε η λήψη νέων μέτρων λιτότητας, είτε η αύξηση της βοήθειας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, είτε να δεχτούν οι ιδιώτες πιστωτές να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ κάνει αναφορά στις καθυστερήσεις στη διαρθρωτική προσαρμογή της Ελλάδα, ιδίως σχετικά με την είσπραξη των φόρων και τις αποκρατικοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κλέμενς Φούεστ, στενός συνεργάτης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε σε συνέντευξη του στο Βήμα ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% δεν είναι αρκετό και ότι η συμμετοχή σε αυτό θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, ακόμη κι αν προέκυπτε κίνδυνος χρεοκοπίας.
ΣΚΑΙ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου