Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Σόιμπλε: Εξετάζουμε την μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Η ευρωζώνη εξετάζει την αύξηση της εθελοντικής συμμετοχής των τραπεζών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει εάν ισχύουν ακόμα οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες έγινε η συμφωνία (της 21ης Ιουλίου), πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη τoυ Eurogroup.

«Μπορεί να μην ισχύουν πλέον, και να πρέπει να προσαρμοστούμε», είπε. Οι υπουργοί θα πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά μίας υψηλότερης περικοπής χρέους για τους δανειστές της Ελλάδας, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, το Βερολίνο πιέζει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν μία νέα τραπεζική κρίση.
Το Εurogroup συζήτησε εντατικά το θέμα μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Σόιμπλε, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο συμφωνήθηκε όλοι οι υπουργοί να προετοιμάσουν έως την επόμενη σύνοδο αναφορά για την κατάσταση των τραπεζών τους και τα μέτρα προστασίας που προτίθενται να λάβουν.
Η ευρωζώνη εξετάζει αλλαγές στο πρόγραμμα ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων (PSI), επειδή οι περισσότεροι ιδιώτες ομολογιούχοι επιλέγουν την ακριβότερη από τις τέσσερις λύσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, δήλωσε την Τρίτη και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Δημοφιλέστερη μέχρι στιγμής είναι η πρώτη επιλογή, δηλαδή η ανταλλαγή των ομολόγων στο άρτιο με νέα 30ετή χρεόγραφα, των οποίων το κεφάλαιο θα είναι πλήρως εξασφαλισμένο με 30ετή ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon), αξιολόγησης ΑΑΑ.
Το κουπόνι των νέων αυτών ομολόγων έχει καθοριστεί στο 4% κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της διάρκειάς τους, στο 4,5% τα επόμενα πέντε χρόνια, και στο 5% για το υπόλοιπο της διάρκειάς τους, σύμφωνα με τα έγγραφα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

H πρόταση του IFF βασιζόταν στην εκτίμηση ότι οι επενδυτές θα επέλεγαν εξίσου και τις τέσσερις διαφορετικές επιλογές. Οι περισσότεροι όμως ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν στην πρώτη, είπε η Fekter.
Την ίδια ώρα ο αρμόδιος φορέας ( ISDA) που αποφαίνεται ότι επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των ζημιών που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο του PSI, δεν "πυροδοτεί" πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), καθώς η συμμετοχή παραμένει εθελοντική.
Εάν είναι η ίδια συμφωνία με τo deal που συντονίζει η IIF, παρά μόνο με διαφορετικά νούμερα, η νομική ανάλυση παραμένει η ίδια. Καθώς εθελοντική ανταλλαγή, δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός.
Από την πλευρά του τo Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) δήλωσε την Τρίτη ότι παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουλίου για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ πληθαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι φωνές που ζητούν να τροποποιηθεί η συμφωνία. "Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου. Αυτές οι συμφωνίες θα δώσουν σημαντική ανακούφιση από ταμειακής άποψης, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και μείωση του χρέους και έτσι οδηγούν την Ελλάδα στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου χρέους", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΙIF Φρανκ Βογκλ.
Εν τω μεταξύ η ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) συζητούν την κρίση χρέους της Ελλάδας αλλά δεν προετοιμάζουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να προστατευτούν από πιθανή χρεοκοπία της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζιμ Φλάχερτι.
Το Reuters εκτίμησε πάλι, ότι από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η επικύρωση του νομοσχεδίου για το EFSF από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και από τη στιγμή που θα έχει καταστεί φανερό ότι τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε άθλια κατάσταση, θα έχει έρθει ώρα για την οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος, κατά πάσα πιθανότατα μέσα στον Νοέμβριο.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...