Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχολικά γεύματα και προπαγάνδα

Τα σχολικά γεύματα ξεκίνησαν το 2012 ως φιλανθρωπική δράση του ιδρύματος Νιάρχου, το οποίο στη συνέχεια μείωνε τη συμμετοχή του (ενώ οι ανάγκες μεγάλωναν και οι αιτήσεις σχολείων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυξάνονταν) αλλά στο πρόγραμμα έμπαιναν και νέοι δωρητές. Παρόλα αυτά οι δωρεές ήταν και είναι πολύ μικρότερες από ότι ήταν αρχικά και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Το 2013 δόθηκαν σχολικά γεύματα για 50.000 μαθητές και κάτι παραπάνω. Το Ίδρυμα Νιάρχος παρότι χρησιμοποίησε το πρόγραμμα επικοινωνιακά για να διαφημίσει το φιλανθρωπικό του έργο εν μέσω κρίσης, στη συνέχεια αποσύρθηκε προτιμώντας να επικεντρωθεί σε έργα που
έκρινε ως πιο χρήσιμα . Αν και είχαν ανακοινώσει ότι θα διπλασίαζαν τα γεύματα σε 100.000 μαθητές, δεν το έκαναν. Όταν στο πλαίσιο ρεπορτάζ που έκανα (λόγω του ότι είχα ενημέρωση από διευθυντές σχολείων που ήταν στο πρόγραμμα και κόπηκαν) , επικοινώνησα με τους αρμόδιους του ιδρύματος, με αρκετά κυνικό τρόπο, απάντησαν ότι αυτοί το έκαναν πιλοτικά και στο εξής ας το συνέχιζαν οι κυβερνήσεις και ας έβρισκαν τους πόρους από όπου νομίζουν.
Στη συνέχεια ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αποφάσισαν να πιστωθούν οι ίδιοι ως «ανθρωπιστικό έργο» τους τα ελάχιστα σχολικά γεύματα που δίνονταν πια με τις λιγοστές ιδιωτικές δωρεές. Από 50-60.000 μαθητές που λάμβαναν σχολικά γεύματα το 2013, το 2015-16 τα σχολικά γεύματα δίνονταν μόνο σε 10-11.000 μαθητές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να το παρουσιάσει και ως φοβερό ανθρωπιστικό έργο -κάτι που δεν επιχείρησαν ούτε οι προηγούμενοι. Μάλιστα τα κριτήρια επιλογής των ελάχιστων αυτών γευμάτων δεν είναι γνωστά και υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια σχετικά με το πως αποφασίστηκε να δοθούν σε κάποια σχολεία και όχι σε κάποια άλλα,
Δημοτικά σχολεία από φτωχές περιοχές της Αθήνας είχαν ζητήσει πέρσι να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά το υπουργείο Παιδείας δεν τους ενέταξε και όταν ζητήθηκε να τους αναφέρουν τα κριτήρια ένταξης δεν έλαβαν καμία απάντηση.
15391203_10209273707693301_5286521773030986659_n
Αυτή είναι η εικόνα και σήμερα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει εν χορδαις και οργάνοις (ήδη στέλνουν από χθες δελτία τύπου παντού) την διάθεση μερικών ακόμα σχολικών γευμάτων στη Θεσσαλονίκη -που παραμένουν πάντα λιγότερα από αυτά του 2013. Το οποίο πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς κινείται στη λογική της «φιλανθρωπίας» του νεοφιλελευθερισμού.
Φτωχαίνουν κι εξαθλιώνουν τους γονείς τους, (υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ούτε μισό ευρώ να πάρουν κουλούρι στο σχολείο), και μετά μοιράζουν σε κάποια από αυτά τα παιδιά σάντουιτς και περιμένουν να τους χειροκροτήσουν. Η διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν επιχείρησε να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά για λογαριασμό της -άφησε το «χειροκρότημα» για την ιδιωτική «φιλανθρωπία».Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να το παρουσιάσει ως ανθρωπιστικό έργο της (παρότι τα ψίχουλα είναι ακόμα λιγότερα» και διεκδικεί το χειροκρότημα για τον εαυτό της. Και όλα αυτά ενώ η εξαθλίωση συνεχίζεται και κανείς τους δεν κάνει το παραμικρό για να την αποτρέψει.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2016/12/15/%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B3%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1/#more-85078

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!