Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Bail in και capital controls στην Ιταλία!

Σε κούρεμα καταθέσεων και capital controls ενδεχομένως να οδηγείται η Ιταλική Τράπεζα Monte Paschi.
Η ΕΚΤ απέρριψε πριν απο λίγο το αίτημα για παράταση χρόνου ώστε να πραγματοποιήσει ανακεφαλαιοποίηση 5 δις
– Προς κρατική διάσωση και κούρεμα καταθέσεων οδεύει η 3η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας
– Αρνήθηκε να της δώσει παράταση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
– Στον πάτο η μετοχή της τράπεζας, διακόπηκε η διαπραγμάτευσή της μόλις έφτασε στο -11%
– Αναμένεται πολιτική… θύελλα στη γείτονα, η οποία πιθανότατα θα κληθεί να υπογράψει μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας
– Αυτή θα είναι το πρώτο “κούρεμα” με τη νέα κοινοτική οδηγία που θεσπίστηκε τον Μάρτιο
του 2013 με αφορμή την Κύπρο
Η απόρριψη του αιτήματος της διοίκησης της τράπεζας Monte Paschi για παράταση της προθεσμίας ώστε να προσπαθήσει να αντλήσει νέα κεφάλαια από ιδιώτες, φέρνει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας μπροστά στο μόνη εναλλακτική. Την κρατική διάσωση και το κούρεμα πιστωτών.
Η ΕΚΤ σπρώχνει σε διάσωση και κούρεμα
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της Monte Paschi Siena με το σκεπτικό πως δεν υπήρχε ιδιαίτερο νόημα σε αυτό και πως έχει φτάσει ο καιρός για την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβει. Η ιταλική τράπεζα είχε ζητήσει παράταση της προθεσμίας που έληγε στα μέσα Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει χρήματα από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεώρησε ότι μια παράταση μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου.
Με βάση τη νέα κοινοτική οδηγία περί διάσωσης τραπεζών (που δόθηκε αμέσως μετά το “κούρεμα” καταθέσεων στην Κύπρο), από τη στιγμή που η τράπεζα θα λάβει χρήματα από το κράτος, οι πιστωτές της πρέπει να “κουρευτούν” ώστε το βάρος να μην μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στους φορολογούμενους.
Έρχεται και μνημόνιο
Αν η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί έπειτα από την παραίτηση Ρέντσι (αν υπάρξει) αποφασίσει να διασώσει την Monte Paschi, αλλά και άλλες μικρομεσαίες τράπεζας που βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μέσω ESM, τότε οι πιστωτές της τράπεζας θα κληθούν να καλύψουν μέχρι και το 8% του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ρώμη θα κληθεί να υπογράψει Μνημόνιο με την Ευρωζώνη το οποίο θα προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας.
Η μετοχή της Monte Paschi υποχωρούσε στις 4 το απόγευμα κατά 7,34%. Λίγα λεπτά αργότερα διακόπκε η διαπραγμάτευση της μετοχής αφού προηγουμένως η πτώση είχε φτάσει το 11,4%.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2016/12/10/bail-in-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-capital-controls-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/#more-84972

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!