Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Νέα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ζητά το ΔΝΤ - Ανυποχώρητη η κυβέρνηση

Προσκολλημένο στις ιδεοληψίες του παραμένει το ΔΝΤ, ζητώντας προκαταβολικά μέτρα για την περίοδο 2019 - 2020, με το πρόσχημα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5%) που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πλάνο. «Δεν θα δεχθούμε νέα μέτρα» τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα κυβερνητικού αξιωματούχου, το Ταμείο εμμένει στην άποψη πως για να πιάσει η Ελλάδα το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων για το
2019 και το 2020 (ύψους 3,5%) θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση λήψη επιπλέον μέτρων. Τα μέτρα αυτά αφορούν τη μείωση των συντάξεων, όπως επίσης και του αφορολόγητο, φτάνοντας στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,2 δις ευρώ. Ο ίδιος αξιωματούχος αποκλείει κάθε τέτοιο σενάριο, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα δεχθούμε νέα μέτρα».
Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους θα είχε κλείσει εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες, καθώς τα πάντα σχεδόν είναι λυμένα με εξαίρεση τα εργασιακά, για τα οποία οι θεσμοί ζητούν αλλαγές πέραν της συμφωνίας του τρίτου μνημονίου που προέβλεπε τη θεσμοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.
Κατά τα φαινόμενα, με αυτό το επιχείρημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακωλύει το κλείσιμο του staff level agreement για τη β' αξιολόγηση, γεγονός που συνδέεται και με την αναφορά του υπουργού Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τονίσει από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου πως δεν γίνεται οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ να λυθούν στις πλάτες της Ελλάδας, αφού ως γνωστόν το Ταμείο προκρίνει -έστω και χωρίς ιδιαίτερη ένταση- τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη διευθέτηση του χρέους, με τη γραμμή του Βερολίνου να κυμαίνεται στα εντελώς αντίθετα πλαίσια. 
Με αυτά τα δεδομένα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει «λευκός καπνός» στο επικείμενο Eurogroup, με την απαιτούμενη «πολιτική συμφωνία» να μετατίθεται σε άλλο έκτακτο Eurogroup πριν τη λήξη του έτους. 
Κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο koutipandoras.gr, απέρριψε το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων και πρόωρων εκλογών, κάνοντας λόγο για φαντασιακές αναφορές των συντακτών που επικαλούνται τέτοιες πληροφορίες.
http://www.koutipandoras.gr/article/meiwsh-syntaewn-kai-aforologhtoy-zhta-to-dnt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...