Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Τέσσερα κριτήρια «ασπίδα» κατά των πλειστηριασμών

«Ασπίδα» για τους πραγματικά αδύναμους προσπαθεί να χτίσει η κυβέρνηση στο θέμα της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Η λύση, με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ανάπτυξης, την οποία παρουσιάζει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» και εφόσον εγκριθεί από την τρόικα, θα προβλέπει ουσιαστικά τέσσερις παραμέτρους σύμφωνα με τις οποίες θα απαγορεύονται οι κατασχέσεις ακινήτων από τις τράπεζες σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων από νοικοκυριά.
- Πόσα χρόνια έχει σταματήσει να αποπληρώνεται το δάνειο και το ακίνητο βρίσκεται υπό το καθεστώς προστασίας. Από τη στιγμή που ένα δάνειο παύει να εξυπηρετείται μέχρι να βγει στο σφυρί μεσολαβεί μια χρονική περίοδος 2,5-3ετών. Και αυτό γιατί η σύμβαση του στεγαστικού
καταγγέλλεται μετά τις 90 ημέρες καθυστέρησης, ενώ στις 180 ημέρες, η καθυστέρηση κρίνεται οριστική και πλέον ενεργοποιούνται οι νομικές διαδικασίες. Το διάστημα μετά τους 6 μήνες μέχρι να υπάρξει απόφαση κατάσχεσης και εν συνεχεία δικαστική απόφαση για έναν πλειστηριασμό μπορεί να ξεπεράσει και τα τρία χρόνια, ανάλογα με τις αναβολές που θα λάβει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης σκέφτονται να ορίσουν το όριο της προστασίας μέγιστο στα 5 χρόνια. Αν δηλαδή ένα ακίνητο πήρε αναβολή πλειστηριασμού το 2008 -2009 να βγει το 2014. Αυτό σημαίνει ότι προηγούνται τα δάνεια που «κοκκίνισαν» προ της διετίας 2008 - 2009 αλλά δεν πρόλαβαν να βγουν στο σφυρί. Επίσης, μελετάται να μπουν πρώτα στη λίστα και όσα ακίνητα έχουν προσημειωθεί για δάνεια που έπαψαν να εξυπηρετούνται το 2008 -2009.

- Η αντικειμενική αξία του ακινήτου

Σήμερα στο καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς υπάγονται ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα προταθεί να μειωθεί στις 180.000 ή 150.000 ευρώ, ώστε να καλύπτει τα χαμηλότερα και μεσαία οικονομικά στρώματα.

- Το ύψος του ανεξόφλητου δανείου


Στο ΥΠΑΝ υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση ένας δανειολήπτης που πλήρωσε 3 ή 6 ή 12 δόσεις του δανείου του και μετά σταμάτησε και δεν έχει ρυθμίσει το δάνειο του με εκείνον που έχει αποπληρώσει το κεφάλαιο ή μεγάλο μέρος των τόκων.

- Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι


Είναι οι κατηγορίες τρων δανειοληπτών που το οικονομικό επιτελείο θέλει πρωτίστως να διασφαλίσει, όπως έγινε και με τον νόμο για τη ρύθμιση των ενήμερων ενυπόθηκων δανείων
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αυτές είναι οι προμήθειες των τραπεζών που καταργούνται από Πέμπτη 9 Ιανουαρίου

Εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα μεθαύριο, Πέμπτη θα ξεκινήσει το μέτρο των μειώσεων και των μηδενικών χρεώσεων στις προμήθειες των τραπ...