Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Εγγυάται για την πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού ο Βενιζέλος

Εγγυάται για την πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού ο Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», τι λέει για εκλογές, βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μειώσεις μισθών, συντάξεων

«Με τον κ. Σαμαρά έχουμε καθημερινή στενή συνεργασία με καθαρούς όρους και με σαφείς εθνικούς στόχους. Έχουμε την ίδια αγωνία και την ίδια επιδίωξη: να βγει η πατρίδα οριστικά από την κρίση και να ξαναγίνει αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Αυτό δεν αναιρεί τις διαφορετικές πολιτικές μας ταυτότητες», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Γ. Μακρυγιάννη και στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», υποστηρίζοντας ότι με τη νέα «προγραμματική συμφωνία που θα αποτυπώνει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με το οποίο υπερβαίνουμε οριστικά το Μνημόνιο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Ως προς την επικαιρότητα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει «πρακτικά ανόητο» το σενάριο ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ. Δηλώνει κατηγορηματικά

ότι για τους πλειστηριασμούς «η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο». Τέλος χαρακτηρίζει «ανυπόστατα» και υπονομευτικά της προσπάθειας της χώρας, τα σενάρια για νέες μειώσεις σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, με περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού, καθώς και νέο ψαλίδισμα των συντάξεων
Στη συνέντευξη, ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς για τις εκλογές, υπεκφεύγει. Στο ερώτημα «Φοβάστε εκλογές, είτε από την ασταθή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε από τις κοινωνικές αντιδράσεις;», απαντά: «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι σταθερή γιατί είναι εθνικά και κοινωνικά υπεύθυνη. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε μόνο του το βάρος της πρώτης φάσης, που ήταν σοκαριστική για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, που δεν είχαν φανταστεί μια κρίση τέτοιου βάθους και έντασης».
Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κινείται πάντοτε ανάμεσα στο ευρώ και το εθνικό νόμισμα, την ευρωπαϊκή προοπτική και τις ψευτολεβεντιές, που εν τέλει είναι η συνταγή της περιθωριοποίησης της χώρας». Δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ λυπάται «πραγματικά για την αλλαγή στάσης της ΔΗΜΑΡ». Τέλος, ερωτηθείς εάν ,ενόψει της 3ης Σεπτεμβρίου, έχουν θέση ιστορικά στελέχη, που σήμερα δεν είναι στο κόμμα ή διατηρούν μία απόσταση από αυτό, ο κ. Βενιζέλος απαντά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής προς «τη μεγάλη δημοκρατική Παράταξη, προς την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, προς την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Αυτό χωρά όλους εκείνους -πρόσωπα, ομάδες, κινήσεις- που έχουν την ίδια αγωνία, τις ίδιες αξιακές αναφορές, τα ίδια προτάγματα».
Για τα οικονομικά μέτρα
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εάν αντέχει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα περαιτέρω επιβαρύνσεις, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «Ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα αντέχουν περαιτέρω επιβαρύνσεις. Τώρα είναι η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών. Μη ξεχνάτε ότι η Ελλάδα έχει ήδη διαρθρωτικό πλεόνασμα 5%, έχει δηλαδή την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Αυτό δείχνει το εντυπωσιακό μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουμε πετύχει, χάρη στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε πληρώσει τεράστιο πολιτικό κόστος γι αυτό, αλλά τώρα μπορούμε να δίνουμε αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που διεθνώς επιμένουν στις πολιτικές λιτότητας».
Στο ερώτημα εάν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αν όχι, ποια λύση θα δοθεί; «Κούρεμα», επιμήκυνση ή κάτι άλλο μετά τις γερμανικές εκλογές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απαντά:
«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι άλλοτε μία μαθηματική άσκηση βασισμένη σε διάφορες παραδοχές, με κυρίαρχη το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, κι άλλοτε μια πραγματική αίσθηση των αγορών που επηρεάζεται και από την πολιτική ρητορική. Το ελληνικό δημόσιο χρέος προφανώς είναι βιώσιμο ως σύστημα αριθμητικών παραδοχών, γιατί ήδη έχουμε κατακτήσει το εντυπωσιακό διαρθρωτικό πλεόνασμα και γιατί πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουν ότι καθοριστικό μέγεθος είναι - η αύξηση του ΑΕΠ.
Σε επίπεδο εντυπώσεων των αγορών καθοριστική σημασία έχει βέβαια η σταθερή πολιτική στήριξη από τη μεριά των εταίρων. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά πολιτική ή επικοινωνιακή αμφιταλάντευση. Οι τεχνικές λύσεις είναι εύκολο να βρεθούν. Ας θυμόμαστε ότι έχουμε μέχρι τώρα πετύχει μείωση του χρέους μας κατά 130 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 65% του ΑΕΠ (τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ιστορικά παγκοσμίως) και ότι το μέσο επιτόκιο του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι μετά τους χειρισμούς μας περίπου 2,3%, δηλαδή εντυπωσιακά μικρό».
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...