Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Τρόικα προς Μανιτάκη: Θα επανέλθουμε



Είδαν, άκουσαν και αποχώρησαν χωρίς να θέσουν το «καυτό» θέμα των απολύσεων στο δημόσιο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών περισσότερο ενημερώθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητική Μεταρρύθμισης παρά τοποθετήθηκαν για την μείωση του αριθμού των δημοσιών υπαλλήλων.
Στην τρίωρη συνάντηση που είχαν με τον Α. Μανιτάκη, η τρόικα προτίμησε να ακούσει το σχέδιο και τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για το θέμα της κινητικότητας αλλά και τη μέχρι τώρα πορεία των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ο αριθμός των διαθεσίμων υπαλλήλων, οι αυτοδίκαιες αργίες, τα οργανογράμματα, η συγκρότηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων και οι μειώσεις
δομών στα υπουργεία, όπως τις έχει αποφασίσει το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η τρόικα πήρε μαζί της τον φάκελο με τα στοιχεία και το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και νέα συνάντηση προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και αφού πρώτα οι εκπρόσωποι των δανειστών μελετήσουν την κυβερνητική πρόταση.
Ήδη, βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του το πρόγραμμα μετακίνησης των 1.891 υπαλλήλων ΙΔΑΧ, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς έχουν αποσταλεί οι αιτήσεις μετακίνησης των υπαλλήλων, ενώ το τριμελές συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, θα μοριοδοτήσει τα προσόντα των υπαλλήλων προς μετακίνηση και στη συνέχεια θα προκύψουν οι τοποθετήσεις τους. Επιπρόσθετα, 890 επίορκοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και θα κριθεί άμεσα η οριστική τους παύση, σύμφωνα με τον νόμο.
Επίσης, όπως είναι γνωστό, έως το τέλος του 2013 έχει συμφωνηθεί η διαθεσιμότητα ακόμη 25.000 υπαλλήλων (12.500 μέχρι τον Ιούνιο) και η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά, βάσιμα, ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και με δεδομένο ότι ο μηχανισμός της κινητικότητας εφαρμόστηκε και λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό ήδη για τους 1.891 υπαλλήλους.
Δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί και στην συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη η τρόικα με τον Πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.
Πάντως, πέρα από τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, την αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών και φορέων και στη συνέχεια των υπαλλήλων, τον εντοπισμό των ακατάλληλων, κοπανατζήδων κ.λπ. που θα απομακρυνθούν, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέκονται με έμφαση και στο σημαντικότατο στοιχείο της αποχώρησης 75.000 υπαλλήλων μόνο στο τελευταίο 15μηνο.
Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις μέχρι το 2015 θα έχει ξεπεραστεί το όριο των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων, που είχε τεθεί στο μνημόνιο. Και όπως δήλωσε μόλις χθες ο κ. Μανιτάκης, «το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, σε προσωπικό δεν ισχύει πια και το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο μισθών, που ως γνωστόν έχει μειωθεί τρομακτικά σε δύο χρόνια και υπερβολικά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες».
Εντός της εβδομάδας, θα συγκληθεί εκ νέου το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό στο οποίο θα εγκριθούν οι περικοπές των δομών των υπουργείων Ανάπτυξης, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.
Στο συγκεκριμένο συμβούλιο θα τεθούν και τα θέματα των περικοπών μονάδων στο υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το υπουργείο Άμυνας θα τύχει διαφορετικής μεταχείρισης στις περικοπές αφού αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως υπουργείο «ειδικού χειρισμού».
City press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...