Ακόμη και αν υπάρξουν κεφάλαια η ανάπτυξη δεν είναι εξασφαλισμένη" αναφέρει ο
πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του με τίτλο« Ανάπτυξη. Πώς» που
δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών»,
Ο πρώην πρωθυπουργός αναλύει τους τρόπους με τους οποίους θα έρθει η ανάπτυξη στην χώρα και μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η ανάπτυξη είναι η πιο πολυχρησιμοποιημένη λέξη κάθε πρότασης για την οικονομική πολιτική, όπως και κάθε κριτικής στην σημερινή κατάσταση. Όλοι ζητούν ανάπτυξη. Όλοι ζητούν γρήγορους ρυθμούς πραγματοποίησής της. Η ανάπτυξη όμως δεν προκύπτει λίγο ως πολύ αυτόματα. Κατακτιέται. Προϋποθέτει χρόνο». Και προσθέτει: «Πρώτη αυτονόητη προϋπόθεσή της είναι οι επενδύσεις. Χρειάζεται συστηματική και εκτεταμένη προσπάθεια των ιδιωτών και του κράτους. Την περίοδο 1996-2003 όταν ο μέσος ρυθμός
ανάπτυξης του ΑΕΠ ήταν 3,86%, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έφταναν το 25% του ΑΕΠ τον χρόνο, δηλαδή ένα ποσό 55 δισ. τον χρόνο».
Ο κ. Σημίτης σημειώνει πως «ακόμη και αν υπάρξουν κεφάλαια η ανάπτυξη δεν είναι εξασφαλισμένη και τονίζει ότι για να ξεκολλήσει η οικονομία χρειάζεται να λειτουργήσουν οι θεσμοί και να παταχθεί η διαφθορά.
«Η χώρα δεν πληροί ικανοποιητικά την δεύτερη κρίσιμη προϋπόθεση της ανάπτυξης, την ποιότητα των θεσμών, σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός και επεξηγεί: «δηλαδή την αποτελεσματική οργάνωση του δημοσίου τομέα, την ύπαρξη προσωπικού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση και ικανότητα, τον έλεγχο της διαφθοράς και τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου»
Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Σημίτης αναφέρεται στην ανάγκη η χώρα να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αποφασιστικό στοιχείο για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι η εμπιστοσύνη. Όταν αυτή δεν υπάρχει δεν υποκαθίσταται από διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά. Οι πολίτες για να πιστέψουν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο, θέλουν να δουν συγκεκριμένες ενδείξεις σταθεροποίησης».
"Οι φόβοι τους για την πορεία της οικονομίας παραμένουν έντονοι αν κάθε τρεις μήνες η επίσκεψη της τρόικας σηματοδοτεί νέες αμφιβολίες για την εκτέλεση των υποχρεώσεων της χώρας και τη συνέχιση της παροχής των δόσεων του δανείου" προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός
Αναφέρει, επίσης, ότι η προσπάθεια για ανάκαμψη και για να μπει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης χρειάζεται χρόνος καθώς «η ανάπτυξη δεν προκύπτει αυτόματα, αλλά κατακτιέται». Ζητά να καταπολεμηθούν οι αιτίες για τις οποίες υστερεί η ελληνική οικονομία, οι πελατειακές σχέσεις, τις συντεχνιακές απαιτήσεις, τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα και την εκμετάλλευση από τους ισχυρούς.
«Η χώρα πρέπει να ενταχθεί στον σύγχρονο κόσμο για να πραγματοποιήσει σταθερή ανάκαμψη με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη», καταλήγει στο άρθρο του ο Κ. Σημίτης.
metarithmisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου