Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Τρέμε, διαφθορά

 

Photo: Jacqueline RossΝομοθετική πρωτοβουλία για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, εξετάζοντας ενδελεχώς τη χρηματοδότηση των κομμάτων και, γενικότερα, τη διαφάνεια στο πολιτικό μας σύστημα.
Αυτό αποφασίστηκε έπειτα από τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γεώργιου Σούρλα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα λαμβάνει υπ' όψιν όλα τα ευρωπαϊκά δεδομένα που παρακολουθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, συνθέτοντας τις απόψεις των ελληνικών κομμάτων και ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της κοινωνίας για το χτύπημα του μαύρου χρήματος. Έτσι, ίσως εδραιωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός, μια σύγχρονη Δημοκρατία.

Κι ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι η Ελλάδα τελεί υπό την επιτήρηση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά (και) με τα ανεξάντλητα θέματα της διαφθοράς.
Ο Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά (ή Δείκτης Διαφάνειας) - που εκδίδεται κάθε χρόνο, από το 1995, από την οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» - μας… λατρεύει: Σε έναν κατάλογο 183 χωρών υπό αξιολόγηση, βρισκόμαστε στην 80ή θέση. Οι έρευνες και οι αξιολογήσεις περιλαμβάνουν ερωτήσεις που σχετίζονται με τη δωροδοκία των δημοσίων υπαλλήλων, τις μίζες στις δημόσιες συμβάσεις, την κατάχρηση του δημοσίου χρήματος και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα κατά τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η πολιτική διαφθορά ενός κράτος ορίζεται ως «η κατάχρηση ενός δημοσίου αξιώματος, για ίδιον όφελος».
Μετά το άκουσμα της είδησης ότι θα επακολουθήσει νομοθετική πρωτοβουλία για την πολιτική διαφάνεια στην Ελλάδα, η διαφθορά άρχισε να χλομιάζει, να τρέμει σύγκορμη. Αμέσως μετά σύρθηκε και πήγε να κρυφτεί στο σκοτεινό λαγούμι που διαβιεί εδώ και αιώνες στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, οι διεφθαρμένοι αυτού του τόπου άρχισαν - σωρηδόν - να βγάζουν εισιτήρια για Ζάμπια, Σομαλία και λοιπές αδιαφανείς χώρες.
Πέραν των όποιων αστεϊσμών, φυσικά και δεν αμφισβητούνται οι εξαιρετικές προθέσεις όλων όσων επιθυμούν και εμπλέκονται αρμοδίως για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της πολιτικής διαφάνειας στην Ελλάδα. Εννοείται ότι προβάλλεται ως επιτακτική η εθνική ανάγκη για τη διαφάνεια της χρηματοδότησης των κομμάτων και γενικότερα του πολιτικού χρήματος. Ουδείς αμφισβητεί ότι πρόκειται για άλλη μια εθνική εκκρεμότητα που νοθεύει το πολιτικό μας σύστημα, που σκιάζει βαριά την πολιτική ζωή του τόπου.
Μεταξύ μας, όμως: Υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι θα κάνουμε τέτοια βήματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς ώστε να θεωρούμαστε κάποτε Φινλανδία, Σουηδία ή Δανία; Πολύ δύσκολα, είναι η άμεση απάντηση.
Εκτός κι αν «λαδώσουμε», εκτός κι αν δώσουμε «φακελάκι» στην οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» για να «μαγειρέψει» τα αποτελέσματα, σωστά;
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Κώστας Σημίτης και το ιστορικό ρεύμα του εκσυγχρονισμού

Του Ευάγγελου Βενιζέλου Ο Κώστας Σημίτης έφυγε με τον τρόπο που έζησε και έδρασε, διακριτικά. Χωρίς δραματικούς τόνους και επιθανάτιο σκηνικ...