Την πεποίθηση ότι το εθνικό συμφέρον θυσιάζεται στο «βωμό» αρχηγικών επιδιώξεων εκφράζει λίγες ώρες μετά την προαναγγελία του δημοψηφίσματος ο παραιτηθείς βουλευτής, πρώην υπουργός, του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος εκτιμά ότι «κατακτήσεις 10ετιών τινάζονται στον αέρα μόνο και μόνο από την επιδίωξη ενός ανθρώπου να παραμείνει σώνει και καλά στην εξουσία». Ο ίδιος διαμηνύει ότι ο προσφάτως ιδρυθείς Κοινωνικός Σύνδεσμος επιθυμεί να προωθήσει ένα «συνολικό σχέδιο ανόρθωσης της χώρας», αποδίδει εν γένει στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα απόλυτη αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας και αναφερόμενος στους απώτερους στόχους της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας δηλώνει πως «ένα κόμμα έχει νόημα να δημιουργηθεί όταν έρχεται ως κοινωνική απαίτηση». Ως προς το άρθρο – παρέμβαση των τριών υπουργών, τονίζει ότι ο Σύνδεσμος είναι ανοικτός «απέναντι σε κάθε τι που βοηθάει να αντιμετωπιστεί η σύγχυση η οποία επικρατεί στην Ελλάδα».
- Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και συνευθύνη, όχι σύγκρουση και διχασμό
- Να περάσουμε από το παρασιτικό στο παραγωγικό μοντέλο
- Αναγκαίο ένα λειτουργικό και φιλικό προς τις επενδύσεις Δημόσιο
- Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν εντός της ΕΕ
- Η Ευρώπη θέλει την Ελλάδα μαζί της, αλλά αφού εξυγιανθεί
- Η σημερινή πολιτική κατανέμει τα βάρη άδικα
- Απευθυνόμαστε και σε δυνάμεις εντός των κομμάτων
Πώς σχολιάζετε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα επί της δανειακής σύμβασης;
Σε μια περίοδο κατά την οποία τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί θα έπρεπε να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της συνεννόησης και της συνευθύνης, τελικώς αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες εξαιρετικά συγκρουσιακές, διχαστικές, απλά και μόνο για
να διατηρηθούν κάποιοι στην εξουσία, με διακύβευμα πλέον την ύπαρξη της χώρας αυτής καθ’ αυτήν στο πλαίσιο της Ευρώπης. Επομένως, το εθνικό συμφέρον, και σε αυτή την περίπτωση, ηττάται από το αρχηγικό συμφέρον. Το μείζον είναι ότι η χώρα χρειαζόταν πρωτοβουλίες προς την αντίθετη κατεύθυνση, όχι στην κατεύθυνση της διάλυσης και της περιθωριοποίησής της. Κατακτήσεις 10ετιών αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά τινάζονται στον αέρα μόνο και μόνο από την επιδίωξη ενός ανθρώπου να παραμείνει σώνει και καλά στην εξουσία.
Τι κρατάτε από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής;
Δύο πράγματα: Πρώτον, η Ευρώπη, έστω με καθυστέρηση και δυσκολίες, επιχειρεί να εκπονήσει ένα οριστικό σχέδιο για τη διάσωσή της, για την ύπαρξη και την κατά το δυνατό δυναμική συμμετοχή της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεύτερον, η Ευρώπη θέλει να πει στην Ελλάδα ότι επιθυμεί την παρουσία της στους κόλπους της αλλά βάσει των κανόνων που οδηγούν πρώτα στην εξυγίανση της δικής της, εθνικής, κατάστασης. Στη συνέχεια, αυτό θα αποτελεί και στοιχείο της ευρωπαϊκής προοπτικής. Τα παραπάνω ισχύουν, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει η τεχνική ολοκλήρωση και η τελική εφαρμογή των αποφάσεων.
Τι νέο επιχειρεί να φέρει στη δημόσια σφαίρα ο Κοινωνικός Σύνδεσμος;
Επιχειρεί να θέσει το εθνικό ζήτημα, δηλαδή τη μεγάλη εθνική κρίση την οποία βιώνουμε, σε όλες τις πτυχές του. Ο Σύνδεσμος επιθυμεί να προβάλει όλα τα στοιχεία τα οποία κατά την άποψή του δημιούργησαν την κρίση. Θα τοποθετηθεί πάνω σε αυτό που συμβαίνει σήμερα και που ονομάζεται: απόλυτη αδυναμία ηγεσίας -και κατά συνέπεια διακυβέρνησης- συνολικά για το πολιτικό σύστημα, προτείνοντας ένα πλαίσιο μεγάλων αλλαγών οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση και να σταθεί στα πόδια της.
Με κύρια χαρακτηριστικά;
Τις εκτεταμένες αλλαγές, τις βαθιές τομές, σε τομείς όπως το πολιτικό σύστημα για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και οι θεσμοί για την πραγματική ανεξαρτησία και ενίσχυση των εξουσιών. Την παρέμβαση – πρόταση για τη μετατροπή του παρασιτικού οικονομικού μοντέλου της χώρας σε παραγωγικό μοντέλο. Την πρόταση για τον τρόπο αλλαγής σε βάθος όλης της κρατική λειτουργίας, για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε επιτέλους ένα δημόσιο τομέα απολύτως λειτουργικό, φιλικό προς τους πολίτες και κυρίως προς τις επενδύσεις. Θεωρούμε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν με την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Θέτετε το δίλημμα: «προχωράμε τη χώρα μπροστά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ή αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του χτες». Εδώ θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος: «προχωράμε τη χώρα μπροστά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ή προχωράμε και την ευρωπαϊκή οικογένεια μπροστά μέσα από το παράδειγμα της Ελλάδας;»
Στο βαθμό που εμείς οργανώνουμε μια χώρα η οποία μπορεί καταρχήν να παρακολουθεί και στη συνέχεια να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, είναι σίγουρο ότι θα μπορούμε να συμβάλλουμε και στη διαμόρφωση της Ευρώπης. Αλλά, για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα εμείς να σταθούμε στα πόδια μας, να πείσουμε ότι μπορούμε να τηρούμε κανόνες και στο εσωτερικό, δηλαδή τους κανόνες που θέτουμε εμείς για τον εαυτό μας αλλά και τους κανόνες που αποφασίζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους για όλους. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε πράγματι να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο και στην Ευρώπη.
Ο Κοινωνικός Σύνδεσμος εκφράζεται κυρίως μέσα από το διαρθρωτικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα ή περισσότερο μέσα από το ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας;
Επιθυμεί να εκφραστεί μέσα από ένα συνολικό σχέδιο ανόρθωσης της χώρας το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ την τρέχουσα συζήτηση ή τις τρέχουσες αποφάσεις της Ευρώπης. Εμείς χρειαζόμαστε να τοποθετήσουμε την Ελλάδα από την αρχή, πάνω σε πιο γερά θεμέλια, για να μπορέσει η χώρα μέσα από αυτή τη διαδικασία να βγει από την κρίση και να είναι πλέον μια πραγματικά καινούρια χώρα.
Μία από τις κύριες κριτικές που ασκούνται στην οικονομική πολιτική η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα αφορά σε ένα κοινώς ομολογούμενο έλλειμμα αναπτυξιακού προσανατολισμού. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτό και γενικότερα ποιες αναπτυξιακές δυνατότητες μπορείτε να διακρίνετε για τη χώρα;
Καταρχήν, η κριτική προς την ασκούμενη πολιτική είναι -ορθά κατά τη γνώμη μου- ότι κατανέμει τα βάρη άδικα. Έπειτα, είναι αλήθεια ότι δεν δόθηκε καθόλου βάση στο αναπτυξιακό σκέλος. Αυτό δεν αφορά μόνο στη διάθεση χρημάτων για παραγωγικές επενδύσεις αλλά και στην απαιτούμενη βαθιά τομή στη λειτουργία του κράτους για να μπορέσουν να ακολουθήσουν οι επενδύσεις. Με άλλα λόγια, στην άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων αλλά και των φαινομένων διαφθοράς, ώστε να μπορέσει να ανθήσει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Προσωπικά, στεναχωριέμαι πάρα πολύ για το γεγονός ότι χρήματα τα οποία αφορούν στην Ελλάδα παραμένουν στα ευρωπαϊκά ταμεία (ΕΣΠΑ) και δεν αναλαμβάνεται μια σειρά από άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ενισχυθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι η παραμονή της Ελλάδας σε μια κατάσταση ύφεσης επί τόσα χρόνια αδικεί την όποια προσπάθεια θα μπορούσε να έχει γίνει. Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα αυτό το ζήτημα, νομίζω ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν.
Αποτελεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τον προθάλαμο για ένα νέο κόμμα το οποίο θα επιδιώξει να επηρεάσει δυναμικά τις εξελίξεις; Ή πρόκειται για κάτι διαφορετικό;
Προσωπικά θεωρώ ότι ένα κόμμα δεν πρέπει να δημιουργείται από «πάνω», δηλαδή με τις πρωτοβουλίες κάποιων ανθρώπων. Ένα κόμμα έχει νόημα να δημιουργηθεί όταν έρχεται ως κοινωνική απαίτηση. Και αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία πρέπει πριν απ’ όλα να ακούσει τις απόψεις, να τις «αγκαλιάσει» και να συστρατευτεί γύρω από αυτές. Εμείς ενδιαφερόμαστε, λοιπόν, να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, να τις συζητήσουμε με τον κόσμο, και στο βαθμό που αυτό οδηγήσει στην κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων που τώρα είναι διάσπαρτες -ατομικά ή ομαδικά- σε μια καινούρια μεγάλη κοίτη, τότε θα έχει νόημα να συζητηθεί η δημιουργία ενός νέου κόμματος.
Θα αναλάβετε και κάποιες πρωτοβουλίες για συνεννόηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις ή χώρους σκέψης; Με ποιους πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου;
Απευθυνόμαστε και σε δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στα κόμματα και στην κοινωνία, οι οποίες έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς. Κατά συνέπεια, επιθυμούμε να συζητήσουμε, να διαπιστώσουμε ότι πράγματι συγκλίνουμε και βεβαίως να συνεργαστούμε για τη δημιουργία ενός μετώπου ευθύνης για την Ελλάδα. Διότι αυτό είναι το κύριο ζητούμενο.
Πώς κρίνετε το άρθρο Διαμαντοπούλου - Λοβέρδου - Ραγκούση;
Προσωπικά θεωρώ ότι κάθε διατύπωση άποψης ή απόψεων που γίνεται με ένα συγκροτημένο τρόπο και που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του προβληματισμού, και κυρίως στην αποσαφήνιση κάποιων πραγμάτων είναι θετική. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα κριθεί, κρίνεται, από τον κόσμο. Γιατί πρόκειται για εν ενεργεία πολιτικούς και μάλιστα στελέχη της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τι που βοηθάει να αντιμετωπίζεται η σύγχυση η οποία επικρατεί στην Ελλάδα.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου