Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

BBC: «Το τίμημα της ελληνικής δημοκρατίας»

 
Με τίτλο «Το τίμημα της ελληνικής Δημοκρατίας» αναλύει την ρευστή πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις επιπτώσεις της στην ευρωζώνη ο Ρόμπερτ Πέστον, επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών ειδήσεων στο BBC.
Ακολουθούν αποσπάσματα:

«Είναι εύκολο να δει κανείς γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και δημοψήφισμα για την τελευταία δανειακή σύμβαση από την ευρωζώνη. Πιθανώς είναι της άποψης ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμμία πιθανότητα να αρχίσει να ξαναλειτουργεί η Ελλάδα εκτός και μέχρις ότου ο ελληνικός λαός εγκρίνει με την ψήφο του το σχέδιο οικονομικής σωτηρίας, που είναι δικό του και της ευρωζώνης.
Για να είναι αποτελεσματικό αυτό το σχέδιο, θα απαιτήσει μεγάλες θυσίες από τους περισσότερους έλληνες, με τη μορφή σοβαρών περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, υψηλότερων φόρων, αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και - ίσως το πιο σημαντικό - πολλών ετών όπου θα μειώνονται οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων.
Αλλά χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού, χωρίς ένα τέλος στην παράλυση από τις απεργίες, πώς θα μπορέσει να επέλθει οικονομική ανάκαμψη μετά από όλη αυτή την λιτότητα;
Ετσι, αν και η απόφαση του κ. Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος σόκαρε τους επενδυτές και τους ηγέτες της ευρωζώνης, αν τον επικρίνουμε θα ήταν σαν να λέμε ότι η δημοκρατία είναι κακό πράγμα και ότι (πολλοί θα έλεγαν αφελώς) μια ελληνική αναγέννηση μπορεί να είναι δυνατή παρά την
αντίθεση του ελληνικού λαού.
Και τώρα, στο ερώτημα που ενδιαφέρει εμάς τους υπόλοιπους - πόσο πιθανό είναι να ψηφίσει ναι στο πακέτο διάσωσης ο ελληνικός λαός;
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να περάσει το σχέδιο Παπανδρέου. Αλλά οι απόψεις μπορεί να αλλάξουν.
Τί έχει να κερδίσει ο ελληνικός λαός; Λοιπόν, η χώρα τους πρόκειται να εισπράξει επιπλέον δάνεια 100 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς της. Και υπάρχει μια μη δεσμευτική συμφωνία με τράπεζες να κουρέψουν κατά 50% το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης.
Αλλά αυτό το πακέτο σωτηρίας θα επιφέρει μικρή μείωση στο τεράστιο βάρος του ελληνικού χρέους. Ακόμη και αν όλα πάνε κατ' ευχήν στα δημοσιονομικά - και αυτό δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα επί χρόνια - η αναλογία του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ θα είναι 120% το 2020. Το οποίο είναι κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό που θεωρείται το ανώτατο όριο ώστε να μπορέσει να ανακάμψει ο ιδιωτικός τομέας και η οικονομία.
Η, για να το θέσουμε αλλιώς, το πακέτο διάσωσης δεν υπόσχεται μια λαμπρή νέα αυγή για την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον.
Η, για να το θέσουμε αλλιώς, ο μόνος τρόπος για να κερδίσει ο κ. Παπανδρέου το δημοψήφισμα θα είναι να αποδείξει στο λαό ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι πολύ χειρότερες.
Στον υπόλοιπο κόσμο, αυτές οι εναλλακτικές φαίνονται συγκλονιστικά άσχημες.
Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, χωρίς σειρά πιθανότητας, κάποιες εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για τη σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς, μια χρεοκοπία της Ελλάδας, έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ή, ίσως, μια πολύ πιο γενναιόδωρη δανειακή σύμβαση», γράφει ο Ρόμπερτ Πέστον.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...