Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Κρίσιµο δίµηνο για τη «συνολική λύση»

Φως στο τούνελ για την εξεύρεση συνολικής λύσης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης διαφαίνεται τις τελευταίες ηµέρες, µετά τη στροφή της Γερµανίας που εµφανίζεται πλέον πιο πρόθυµη να βρεθεί κοινά αποδεκτή φόρµουλα ώστε να αντιµετωπιστεί η κρίση χρέους συνολικά στη ζώνη του ευρώ και όχι σε κάθε χώρα χωριστά.
Το κοινό µέτωπο των Ευρωπαίων αποτελεί σηµαντική εξέλιξη που στέλνει τα ανάλογα µηνύµατα στις αγορές οι οποίες µετρίασαν την προηγούµενη εβδοµάδα τις επιθέσεις τους. Μέχρι τώρα η ευρωζώνη βάδιζε στο σκοτάδι, δίνοντας την εντύπωση ότι τα µέλη της δεν µπορούσαν να συµφωνήσουν για το πώς πρέπει να αντιµετωπιστεί η κρίση η οποία µετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία απειλεί κι άλλες χώρες όπως την Πορτογαλία, την Ισπανία, ακόµη και το Βέλγιο, µε κίνδυνο ακόµη και να κινδυνεύσει το ενιαίο νόµισµα.

Παρά τις διχογνωµίες που εξακολουθούν να υφίστανται στους κόλπους της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι µε επικεφαλής τις δύο µεγάλες δυνάµεις, τη Γερµανία – κυρίως – και τη Γαλλία φαίνονται διατεθειµένοι να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα στη ρίζα του υιοθετώντας µια «συνολική λύση» όπως υποσχέθηκε ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Η συνολική αυτή λύση µάλιστα αναµένεται να έχει θετικές συνέπειες και για την Ελλάδα αφού πρόκειται ταυτόχρονα να συζητηθεί η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο ώστε να φτάσει σε χρονική διάρκεια την αποπληρωµή των δανείων της Ιρλανδίας. Παράγοντες της αγοράς µάλιστα ζητούν από τους Ευρωπαίους, σύµφωνα µε το Bloomberg, να µειώσει η Ε.Ε. σηµαντικά τα επιτόκια µε τα οποία έχουν δανειστεί από την τρόικα η Ιρλανδία και η Ελλάδα, ώστε να µπορέσουν οι χώρες να αποπληρώσουν ευκολότερα τα χρέη τους. Μείωση. Η ελπίδα για αντιµετώπιση της κρίσης αντικατοπτρίστηκε και στις αγορές µε µείωση των ευρωπαϊκών spreads – σε αυτή συνέβαλε πάντως και η αγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ – και άνοδο των χρηµατιστηρίων. Η υπόσχεση του έδωσε την περασµένη Τετάρτη η Σιδηρά Καγκελάριος ήταν σαφής: «Η Γερµανία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να µείνει σταθερό το ευρώ». Eτσι, τώρα η Ευρωπαϊκή Eνωση µπαίνει σε ένα κρίσιµο δίµηνο διαβουλεύσεων για την υιοθέτηση της συνολικής αυτής λύσης που υποσχέθηκε η Γερµανία, αρχής γενοµένης από το Eurogroup και το Ecofin που πραγµατοποιούνται αυτήν την εβδοµάδα (∆ευτέρα 17 και Τρίτη 18 Ιανουαρίου, αντίστοιχα). Οι σχετικές συνοµιλίες αναµένεται να συνεχιστούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου και να έχουν ολοκληρωθεί στην επόµενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπως τουλάχιστον «υποσχέθηκε» ο Σόιµπλε.

O «Economist». Αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και πιθανώς της Πορτογαλίας και της Ισπανίας προτείνει ο «Economist», που θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πολιτική σωτηρίας κρατών µε οικονοµικά προβλήµατα δεν έχει αποτέλεσµα. Σε ανάλυσή του, ο «Economist» ζητά από τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν το σχέδιο της ελεγχόµενης αναδιάρθρωσης, το οποίο ονοµάζει Σχέδιο Β, επειδή το προηγούµενο σχέδιο (το Σχέδιο Α) δεν φαίνεται να έχει δώσει λύση στα προβλήµατα. Oπως αναφέρεται, κάποια στιγµή οι κυβερνήσεις των χωρών µε µεγάλα χρέη θα αντιµετωπίσουν πολιτικό το πρόβληµα να ζητούν νέα µέτρα λιτότητας για να πληρωθούν δάνεια που έχουν δώσει ξένοι.

Παράγοντες της αγοράς ζητούν να µειωθούν τα επιτόκια δανεισµού για Ελλάδα- Ιρλανδία

Ολίγη... υποβάθµιση µας επιφύλαξε η Fitch
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Περιορισµένης έκτασης ήταν τελικά, έπειτα από παρέµβαση όχι µόνο της κυβέρνησης, αλλά και της τρόικας, η υποβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, στην οποία προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διασώζοντας έτσι τις ελληνικές τράπεζες από τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας. Συγκεκριµένα, ο εν λόγω οίκος µείωσε κατά έναν βαθµό την αξιολόγηση των ελληνικών οµολόγων, από ΒΒΒ- σε ΒΒ+, ενώ οι αγορές είχαν προεξοφλήσει µείωση κατά τουλάχιστον δύο, αν όχι τρεις βαθµούς. ∆ιατήρησε, ωστόσο, τα «αρνητικά προγνωστικά» του για το µέλλον.

Ετσι, οι τράπεζες µπορούν να χρησιµοποιήσουν κάποια ελληνικά οµόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ως εγγυήσεις για να χρηµατοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα ήταν πολύ δυσκολότερο αν η υποβάθµιση ήταν µεγαλύτερη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, της νέας αξιολόγησης προηγήθηκαν, την προηγούµενη εβδοµάδα, τηλεδιασκέψεις τόσο του υπουργού Οικονοµικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο και των εκπροσώπων της τρόικας, που προφανώς επηρέασαν το αποτέλεσµα.

Ωστόσο, τα ελληνικά οµόλογα ανήκουν πλέον και επισήµως στην κατηγορία των «σκουπιδιών», αφού η Fitch ήταν ο τελευταίος οίκος που τα κρατούσε µέχρι χθες έστω και οριακά στην κατηγορία των επιλέξιµων για επενδύσεις. Oι άλλοι δυο οίκοι, Standard & Poor’s και Moody’s, τα έχουν ήδη βαθµολογήσει σαν «σκουπίδια», ενώ από τον περασµένο µήνα εκκρεµεί προειδοποίησή τους για περαιτέρω υποβάθµιση.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος αναφέρει ότι οφείλεται σε αµφιβολίες για τη µεσοπρόθεσµη βιωσιµότητα του ελληνικού δηµόσιου χρέους, σε αβεβαιότητα για τον ρυθµό ανάπτυξης το 2011 και στην έλλειψη σαφήνειας για τη στήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς µηχανισµούς στο µέλλον. Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σηµειωθεί και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει.

Σχολιάζοντας την απόφαση, το υπουργείο Οικονοµικών αναφέρει ότι δεν δικαιολογείται και ότι αναδεικνύει την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επίσης και την ανάγκη να ληφθούν σύντοµα οι αναγκαίες αποφάσεις για την ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση. Ενθαρρυντική ήταν εξάλλου και η νέα δήλωση του υπουργού Οικονοµικών της Γερµανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιµπλε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθεται να συζητήσει σύντοµα το θέµα της επιµήκυνσης της αποπληρωµής των δανείων της Ελλάδας. «Το χρονοδιάγραµµα του δανεισµού της Ελλάδας είναι πολύ µικρό», είπε, προσθέτοντας ότι θα επανεξετασθούν οι προθεσµίας αποπληρωµής.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...