Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τι πρέπει να κάνουμε; Απαντά ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης

Οι αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως «τι πρέπει να κάνουμε;» είναι το αντικείμενο έρευνας της Κρυσταλίας Πατούλη - ερωτήματα στα οποία δίνουν τη δική τους απάντηση γνωστές προσωπικότητες της τέχνης, των επιστημών και των γραμμάτων. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη.
«Η Ελλάδα είναι σαν ένας καθρέφτης. Σε κάνει να υποφέρεις. Μετά μαθαίνεις.
Να ζεις μόνος σου;
Να ζεις. Με αυτό που είσαι».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο «Ο Μάγος» του Τζον Φόουλς, ενός μεγάλου Βρετανού συγγραφέα που πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στη χώρα μας πριν από μισό αιώνα. Σήμερα ακούγεται πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ο ελληνικός καθρέφτης που αντανακλούσε τα υπαρξιακά αυτά ερωτήματα στον ξένο δημιουργό, σήμερα με τη κρίση, έχει στραφεί πια προς το μέρος των ίδιων των κάτοικων της χώρας και τους δείχνει, ανεξαιρέτως, όπως ακριβώς είναι. Οι αιτίες είναι γνωστές και πολυαναλυμένες. Το θέμα είναι τώρα τι γίνεται.

Πόσοι θα καταφέρουν «να ζήσουν με αυτό που είναι»
ή με αυτό «που τους έκαναν να είναι»; Γιατί, όταν επί χρόνια ο καθρέφτης έδειχνε κάτι άλλο, η ξαφνική αποκάλυψη έρχεται σαν σοκ. Κάποιοι θα σπάσουν τον καθρέφτη, κάποιοι θα κοιτούν την κορνίζα, κάποιοι θα αιφνιδιαστούν από τη νέα εικόνα και θα ψάχνουν να βρουν πού πήγε η παλιά. Η ουσία είναι, πως για όσους δεν θα χαθούν στο γυαλί και δουν τριγύρω τους, μπορεί να υπάρξουν νέοι ρόλοι, ρόλοι που ούτε που θα τους είχαν φανταστεί πριν από μόλις λίγο καιρό. Ρόλοι στους οποίους το «εγώ» δεν θα είναι ο κεντρικός άξονας.
Αρχίζει λοιπόν και δημιουργείται ένα πρωτόγνωρο «Όλοι μαζί». Μια ενότητα που δεν υπήρχε πριν. Αυτό όμως το «όλοι μαζί» της πρόσφατης συγκυρίας δεν πρέπει να παραμείνει μόνο μια «ψυχολογική» επιταγή για όποιον το ένιωσε. Πρέπει να πάρει και μια μορφή δράσης, γιατί όχι και αντίδρασης, μια μορφή έκφρασης που θα παράγει κάτι.
Όπως και να ‘χει, καθένας πλέον θα έχει κάπου μέσα του, κάπου του γύρω του, την αληθινή του αντανάκλαση. Το πώς θα τη διαχειριστεί είναι δικό του θέμα. Το ανακουφιστικό είναι πως ισχύει για όλους, ισότιμα.
Όσο για κείνους που αναρωτιούνται για το ποιος κατασκεύασε αυτόν τον καθρέφτη, υπάρχουν ένα σωρό εύκολες απαντήσεις που τον κάνουν να μοιάζει άλλοτε θολός, άλλοτε παραμορφωτικός, άλλοτε γεμάτος χαραματιές.

Η ουσία είναι ότι ο καθρέφτης υπάρχει
, κι αυτήν τη φορά δεν είναι παρά είναι ένα λείο, αμείλικτο γυαλί. Το οποίο, ωστόσο, λέει την αλήθεια.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...