Την αμέριστη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να στηριχθεί γενναία από την Ε.Ε. και για την εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων, εκφράζει στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ, λίγο πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα.
Μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα ο Αυστραλός υπουργός χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη στήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν και πάλι ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ίδιας της Ε.Ε.
Αναφερόμενος στη δυναμική και πολυάριθμη ομογένεια της Αυστραλίας δήλωσε ότι μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά την ελληνική διασπορά.
Σχετικά με τα ελληνικά εθνικά θέματα ο κ. Ραντ διαβεβαίωσε ότι η Αυστραλία αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα FYROM, ενώ για το Κυπριακό ζήτησε “ειρηνική και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ”.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αυστραλός υπουργός στην επίσκεψή του στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε ως σημαντικό διεθνή και φιλικό εταίρο της Αυστραλίας και ως “αναδυόμενη ενδιάμεση δύναμη η οποία μοιράζεται κοινά συμφέροντα με την Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν”. Δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια βελτιώνονται σε θέματα ασφάλειας, άμυνας, καθώς και εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.
Αυστραλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίσκεψη στην Τουρκία γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην Ε.Ε., επειδή όμως φαίνεται ότι η ένταξη δεν θα ευοδωθεί, το ενδιαφέρον της στρέφεται και πάλι προς τη Μέση Ανατολή.
Enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου