Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Γαλλογερμανική αισιοδοξία για το ευρώ

Το ευρώ «ξεπέρασε τις δυσκολίες» και η Ευρωζώνη έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης, δήλωσε σήμερα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο Γερμανός ομόλογος της Β.Σόιμπλε τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα του ευρώ».

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η ιδιαίτερη επιτυχία που είχε την Τρίτη η έκδοση 5ετών ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 5 δισ. ευρώ, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων για το δανεισμό της Ιρλανδίας, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Αυτή η έκδοση «υπερκαλύφθηκε 9 φορές. Πρόκειται για μία ένδειξη ότι το ευρώ έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες στην αγορά», επισήμανε, μιλώντας σε ένα πάνελ στο οποίο συμμετείχε και ο Γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μην σορτάρετε στην Ευρώπη και μην σορτάρετε στην Ευρωζώνη», προειδοποίησε.

«Θέλουμε να είμαστε μαζί, βοηθήσαμε όσους το είχαν ανάγκη. Δημιουργήσαμε ένα ταμείο και εργαζόμαστε ώστε να το τελειοποιήσουμε, να το βελτιώσουμε και σίγουρα είμαστε έτοιμοι να ξαναενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και για να είμαστε μαζί», υπογράμμισε η Γαλλίδα υπουργός.

Ο Β.Σόιμπλε από την πλευρά του επισήμανε ότι η υγεία της Ευρωζώνης δεν είναι τόσο κακή όσο άλλων περιοχών. Η γερμανική οικονομία, η ατμομηχανή της Ευρώπης, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη μεταξύ 2,2% και 2,3% το 2011, διαβεβαίωσε.

«Είμαστε έτοιμοι και είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα του ευρώ. Θα υπερασπιστούμε την Ευρωζώνη στο συνολό της στην περίπτωση που κάποιες χώρες μέλη βρεθούν σε κρίση. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός.

Πρόσθεσε εξάλλου, ότι εκτός Ευρωζώνης «κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά τί είναι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με μία κοινή νομισματική πολιτική, χωρίς όμως κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική».

Ο Β.Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι τα μέλη της Ευρωζώνης «θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους» από την κρίση χρέους, «θα βελτιώσουν το μηχανισμό προκειμένου να καταστήσουν πιο αποτελεσματικές τις κοινές ρυθμίσεις, το σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έλληνας γίνεσαι, το παραδέχεται επιτέλους η Νέα Δημοκρατία

Του Θάνου Καμήλαλη Αξίζει ένα «μπράβο» στην κυβέρνηση για τον ακούσιο κοινωνικό συμβολισμό μέσω του σχεδίου να προσφέρει την ελληνική ...