Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

«Όχι στη χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων», λέει ο Τρισέ

thumb
«Να μην χαλαρώσει η δέσμη των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της παρατηρούμενης οικονομικής ανάκαμψης» τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ-Τρισέ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος φόβος του κ. Τρισέ, όπως αναφέρει, είναι ότι «επειδή καταφέραμε να αποφύγουμε την ύφεση και απολαμβάνουμε σήμερα μια οικονομική ανάκαμψη, θα επιβραδύνουμε τις μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να είναι αναγκαίες και επείγουσες. Αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος. Πρέπει να δείξουμε όλοι εμείς, όλοι οι αρμόδιοι, μια ισχυρή αίσθηση του δρόμου που θα ακολουθήσουμε, το αίσθημα ευθύνης και ότι γνωρίζουμε τη σημασία της πρόβλεψης των γεγονότων ώστε να μην τα υφιστάμεθα.»

Μεταξύ αυτών των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τρισέ αναφέρεται στην ανάγκη να βελτιωθεί η διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ, με την ενίσχυση των κυρώσεων κατά χωρών των οποίων οι προϋπολογισμοί «ξεφεύγουν» από προβλεπόμενα όρια και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της διάγνωσης που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, για τη βελτίωση της ανάπτυξης στις χώρες της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει τη δημιουργία «μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς υπηρεσιών (...) που θα μπορούσε να δώσει μια πραγματική ώθηση στη δυναμική ανάπτυξη της Ευρώπης» και της αγοράς εργασίας «η οποία χρειάζεται πολύ περισσότερη ευελιξία σε ορισμένες χώρες».

Τέλος, ο κ. Τρισέ επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στις πολιτικές οικονομικής λιτότητας, εξηγώντας ότι δεν είναι «πεπεισμένος για την απλοϊκή λογική που θέλει την υγιή δημοσιονομική πολιτική να αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη». «Αντίθετα» υπογραμμίζει «φορολογικές περικοπές καλά στοχευμένες σε χώρες όπου αυτό είναι αναγκαίο επιτρέπουν την αύξηση της ανάπτυξης, διότι τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι επωφελή για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων, των επενδυτών και των αποταμιευτών, πράγματα ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και απασχόληση».
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...