Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

“Δεν μπορούμε να μιλάμε για ευθύνες, χωρίς χέρι στο μέλι”

Σε έμμεση αμφισβήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι από την στιγμή που δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν χρηματισμό πολιτικών προσώπων, δεν μπορούμε να μιλάμε αόριστα για ευθύνες…

«Όταν μιλάμε για ευθύνη ενός πολιτικού προσώπου, πρέπει να ξεκινάμε από το απλό ερώτημα αν υπήρξε χρηματισμός, αν υπήρξε δωροδοκία, αν υπάρχει μαύρο χρήμα» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διότι όπως υποστήριξε «εάν δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο, είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσεις βαθμούς ευθύνης, γιατί υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις, υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν αμφισβητήσεις περί του τι ήταν σωστό ή ήταν λάθος τη στιγμή που ελήφθη μία απόφαση. Γιατί εκ των υστέρων πολλοί είναι σοφοί, αλλά τη στιγμή που λαμβάνεται μία απόφαση επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε αόριστα για ευθύνες, εάν δεν υπάρχει το υλικό αντικείμενο, εάν δεν υπάρχει το χέρι μέσα στο μέλι».

Ο κ. Βενιζέλος επαναδιατύπωσε παλαιότερη άποψή του ότι τα αδικήματα για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούν να παραγράφονται, αρκεί να αποδεικνύεται η δωροδοκία κάτι στην υπόθεση της Siemens φαίνεται να στοιχειοθετείται μόνο στην περίπτωση του κ. Μαντέλη. «Όταν λοιπόν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, όταν υπάρχει έγκλημα με τέτοια ηθική απαξία, όπως είναι η δωροδοκία, κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μαύρου χρήματος, άρα δεν υπάρχει καμία παραγραφή, δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο, δεν υπάρχει κανένας φραγμός», ήταν η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας.

Στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε ευθέως την διαδικασία διερεύνησης του σκανδάλου της Siemens. «Δεν έχουμε διαμορφώσει μηχανισμούς στο επίπεδο της Δικαιοσύνης πρωτίστως για τη διερεύνηση πολύπλοκων οικονομικών εγκλημάτων», είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι δυνατόν πολύπλοκα εγκλήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, το σκάνδαλο της SIEMENS -δηλαδή μία διεθνής «επιχείρηση» δωροδοκιών προκειμένου να προωθούνται κατά παράβαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού τα προϊόντα μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας- να διερευνηθούν με έναν εισαγγελέα που με έναν γραμματέα διενεργεί προκαταρκτική εξέταση επί μήνες ή με έναν τακτικό Ανακριτή ή με έναν Εφέτη ειδικό ανακριτή, που με έναν συνάδελφό του και με δύο γραμματείς προσπαθούν να αντιληφθούν ζητήματα με τα οποία ασχολούνται ελεγκτικές εταιρείες, εταιρείες χρηματοοικονομικές, τράπεζες… Υπάρχει διεθνής ροή κεφαλαίων, πληρωμών,  υπάρχουν πολύπλοκα φαινόμενα τα οποία θέλουν εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρογνώμονες, διεθνή συνεργασία και τα λοιπά.
Άρα αυτό που θα έπρεπε να ζητήσει το Δικαστικό Σώμα είναι να εξοπλιστεί με νέους μηχανισμούς ερευνητικούς, δικονομικούς, οι οποίοι να αρμόζουν στην πολυπλοκότητα και τον διεθνή χαρακτήρα τέτοιου είδους εγκλημάτων και τέτοιου είδους σκανδάλων».

Με σχεδόν αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καταγγέλλει ότι το σκάνδαλο της Siemens, δηλαδή οι δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων από τα λεγόμενα «ωφέλιμα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας με σκοπό την προώθηση προϊόντων της Siemens, δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς και σε βάθος…
Εις ό, τι αφορά τη διερεύνηση πιθανών πολιτικών ευθυνών και την απόδoσή τους σε τυχόν επίορκα πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «πρέπει ο χρόνος στον οποίον αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη τα θέματα αυτά να έρθει πολύ νωρίτερα. Πρέπει δηλαδή το Δικαστικό Συμβούλιο να μην επιλαμβάνεται στο τέλος μετά τη λεγόμενη προκαταρκτική εξέταση και την παραπομπή, αλλά το ίδιο να αναλαμβάνει στην αρχή με απόφαση της Βουλής να διενεργήσει την προανάκριση και να καταλήξει σε μία απόφαση αν πρέπει ή όχι να ασκηθεί δίωξη».

Δια της τεθλασμένης, ο υπουργός Άμυνας ίσως να απέδωσε ακόμη και την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή στην προσπάθεια της ΝΔ να οδηγήσει σε παραγραφή τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων και της Siemens
«Τώρα όμως,  βλέπουμε ότι τα πράγματα έχουν λάβει άλλες διαστάσεις, ότι μια Κυβέρνηση εν ενεργεία προσπαθεί να συγκαλύψει ευθύνες μελών της. Αυτό έγινε με το Βατοπέδι, αυτό έγινε με τα δομημένα ομόλογα, έφευγε η πλειοψηφία από τη Βουλή και την άφηνε στα χέρια της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να παραγραφούν τα αδικήματα αυτά», ήταν ο… χρησμός του κ. Βενιζέλου.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...