Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Προτεραιότητα να σωθεί η πατρίδα

Ο Γ. Παπανδρέου µε τον  Φ. Πετσάλνικο µετά το τέλος της  οµιλίας του στην Κ.Ο.  Ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Μας  κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που  κάναµε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Οµως,  η συντριπτική πλειονότητα όσων  κάναµε ήταν στο πρόγραµµά µας»
«Χάρτα ελάχιστων εγγυηµένων συνθηκών διαβίωσης» θα συντάξει η κυβέρνηση έπειτα από διαβουλεύσεις µε τους κοινωνικούς εταίρους προκειµένου να στηρίξει τις ασθενέστερες εισοδηµατικά τάξεις, ενώ παράλληλα θα αναζητήσει τρόπους και για τη στήριξη των µικροµεσαίων τους οποίους θεωρεί κορµό της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτά δεσµεύθηκε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, µιλώντας χθες το µεσηµέρι στη µαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας αριθµός βουλευτών άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση συνολικά όσο και σε επιµέρους υπουργούς. Η συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους κριτικής µιας σειράς βουλευτών, όπως οι Εκτ. Νασιώκας, Ν. Σαλαγιάννης, Μ. Ανδρουλάκης, Γ. Λιάνης, έδωσε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να καλέσει µε τη σειρά τους βουλευτές να βρεθούν κοντά στον κόσµο και ταυτόχρονα να τους χαϊδέψει τα αυτιά, δηλώνοντας ότι δεν τους θεωρεί ούτε «στρατιωτάκια» ούτε «αντάρτες».

ΔΎΣΚΟΛΈΣ ΑΠΟΦΑΣΈΙΣ. Από την πλευρά του δήλωσε αποφασισµένος και έτοιµος να συνεχίσει στην ίδια πορεία: «Παίρνω» είπε «και θα παίρνω τις δύσκολες αποφάσεις, αλλά αυτές δεν αρκούν, χρειάζεται και το ελπιδοφόρο µήνυµα συµµετοχής του ελληνικού λαού για να σπάσει ο κύκλος της µιζέριας και της απαισιοδοξίας».

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τοποθετήθηκε συνολικά για το πολιτικό σύστηµα και το πώς λειτουργεί στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, χαρακτήρισε ανεπαρκή θεσµό τις Εξεταστικές Επιτροπές και ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές στον ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου, µε ενίσχυση των µέσων που παρέχονται στο Κοινοβούλιο, για να µπορούν να διερευνώνται υποθέσεις. «Είναι βασική µας αρχή και προσωπική µου δέσµευση η ενίσχυση της διαφάνειας. Φως παντού» υπογράµµισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ». Ο Πρωθυπουργός ο οποίος εµφανίστηκε απολογητικός για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση επέµεινε ότι υλοποιούνται οι προεκλογικές εξαγγελίες του Κινήµατος. «Πολλοί», τόνισε, «µας κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που κάναµε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Οµως η συντριπτική πλειονότητα όσων κάναµε ήταν στο προεκλογικό πρόγραµµά µας. Ποτέ δεν υποσχε θήκαµε στους πολίτες ότι θα µείνουν όλα ίδια, είπαµε ότι θα τα αλλάξουµε όλα, µε στόχο µια κοινωνία δίκαιη».

Μιλώντας ειδικότερα για την οικονοµική κατάσταση της χώρας τόνισε ότι «για µας προτεραιότητα αποτελεί να σώσουµε την πατρίδα µε όποιο κόστος» και υπενθύµισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να µείνει ζωντανή µέσα στο συνολικό ευρωπαϊκό παιχνίδι και από εκεί που ήταν το µοναδικό πρόβληµα, τώρα είναι µέρος της συνολικής λύσης. «Τίποτα δεν µας χαρίστηκε, όλα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να κυβερνήσει τη χώρα κάτω από έκτακτες συνθήκες.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΈΡΓΟ ΜΑΣ. Υποστήριξε ακόµη ότι το έργο που έχει επιτελεστεί είναι αδιανόητο σε όγκο, έκταση και ιστορική σηµασία, εκτίµησε ότι «οι αλλαγές, καθώς ριζώνουν, θα µεταµορφώσουν την Ελλά Βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε υπουργούς δα σε αυτό που τής αξίζει» και σηµείωσε ότι ουδείς µπορούσε να φανταστεί το µέγεθος των προβληµάτων που άφησε πίσω η Ν.Δ., ούτε φυσικά και τη σφοδρή αντίδραση αγορών και κερδοσκόπων.

«Ευτυχώς, δεν ζήσαµε τη χρεοκοπία και δεν πρέπει να ξεχάσουµε τι περάσαµε γιατί είναι ένα µόνιµο µάθηµα για το µέλλον» υπογράµµισε, ενώ έκανε εντύπωση το γεγονός ότι αναφερόµενος στο δηµόσιο χρέος θυµήθηκε µια ιστορική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος αναλαµβάνοντας το 1993 την πρωθυπουργία είχε πει «είτε εµείς θα εξαφανίσουµε το δηµόσιο χρέος είτε το δηµόσιο χρέος θα εξαφανίσει τη χώρα».

Για ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΈΡΑ. Σκληρή ήταν και η κριτική του στην Αριστερά, για την οποία υποστήριξε ότι «έχει γίνει θιασώτης των πιο ξεπερασµένων αντιλήψεων και γραφειοκρατικών πρακτικών».
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...