Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Δημοσκοπικό «ναι» στο άνοιγμα των επαγγελμάτων

Υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων τάσσονται οκτώ στους δέκα πολίτες που μετείχαν στη δημοσκόπηση που είχε παραγγείλει το υπουργείο Οικονομικών από τη Metron Analysis. Ωστόσο, περισσότεροι από το ένα τρίτο δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για το ζήτημα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 78% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Το 15% ζητάει να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν και το 7% δεν έχει γνώμη.
Το 75% εκτιμά ότι η κίνηση θα ωφελήσει την οικονομία. Το 84% συμφωνεί με τη θέση ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, το 82% ότι ο ανταγωνισμός θα βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και το 77% ότι θα πέσουν οι τιμές.
Αναφορικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, το 78% συμφωνεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί για τους δικηγόρους, το 76% ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές για τους δικηγόρους αλλά και τους συμβολαιογράφους (το 75% για τους αρχιτέκτονες). Το 72% συμφωνεί με την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και το 70% με την άρση των γεωγραφικών περιορισμών για τους φαρμακοποιούς.
Αντιθέτως, το 57% διαφωνεί με την προοπτική να πουλάνε βενζίνη τα σούπερ μάρκετ, το 63% με το ενδεχόμενο να κανονίζει κάθε φαρμακείο μόνο του τις τιμές που θα πουλά τα φάρμακα και το 73% με την πώληση μη συνταγογραφημένων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ.
Όσον αφορά στις γνώσεις που έχουν οι πολίτες γύρω από το ζήτημα, το 82% δηλώνει ότι γνωρίζουν τι εννούμε με τον όρο κλειστά επαγγέλματα. Από τις ερωτήσεις διαπιστώθηκε, όμως, ότι αρκετά ενημερωμένο ήταν μόνο το 48%, απλώς ενημερωμένο το 15% και όχι και τόσο ενημερωμένο το 37%.
Η πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα έγινε στις 19 και 20 Ιανουαρίου. Μετείχαν 1.001 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Το στατιστικό σφάλμα καθορίστηκε στο ±3,1%.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...