Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος η 27η Ιανουαρίου

Δολοφονία σε βάρος της ίδιας της ανθρωπότητας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης από το ναζιστικό καθεστώς, σε δήλωσή του για την σημερινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ο Δ. Δρούτσας είπε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά ως εκλεγμένο μέλος στον Διεθνή Οργανισμό για το Ολοκαύτωμα. Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά οι τουρκικές αρχές τιμούν την ημέρα μνήμης.
«Στις αμέτρητες εκατόμβες αίματος που θυσιάστηκαν στον βωμό του χιτλερικού καθεστώτος, δεν απουσίασε αίμα ελληνικό. Χιλιάδες Ελλήνων, που το μόνο για το οποίο έφταιξαν είναι γιατί γεννήθηκαν Εβραίοι, και εκατοντάδες Χριστιανών, που συνελήφθησαν για αντιστασιακή δράση ή γιατί βοήθησαν Εβραίους συμπολίτες τους να διαφύγουν, γνώρισαν απίστευτα μαρτύρια στην ίδια κόλαση», είπε ο Δημήτρης Δρούτσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι από το 2004, όταν ορίστηκε επίσημα η 27η Ιανουαρίου ως επίσημη Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η Ελλάδα τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος με εκδηλώσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ενώ η χώρα μας συμμετέχει ενεργά ως εκλεγμένο μέλος στον Διεθνή Οργανισμό για το Ολοκαύτωμα, προετοιμάζει Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία στην Μνήμη των Ελλήνων πολιτών που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και συνεχίζει να πρωτοστατεί στις πρωτοβουλίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Αναζητήσεων (Αρχεία Bad Arolsen) στη Γερμανία.
«Το ολοκαύτωμα δεν μπορεί να περιοριστεί στο παρελθόν», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε στην Άγκυρα με αφορμή την διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος.
Φέτος για πρώτη φορά οι τουρκικές αρχές συμμετέχουν επισήμως στην ημέρα μνήμης που γίνεται στην μεγάλη εβραϊκή συναγωγή του Νεβ Σαλόμ.

«Θυμόμαστε με σεβασμό εκατομμύρια Εβραίους και μέλη πολλών άλλων μειονοτήτων που έχασαν τη ζωή τους κάτω από το ναζιστικό καθεστώς στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο»,συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αρχιραβίνος Κωνσταντινούπολης Isak Haleva ο νομάρχης Avni Mutlu και εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών θα ανάψουν καντήλια στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος, ενώ εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης θα μιλήσουν για τη σημασία της επετείου.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...