Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Θέσπιση μηχανισμού δημοσιονομικής ισορροπίας προωθεί η κυβέρνηση

thumb
Τη θέσπιση µόνιµου µηχανισµού διασφάλισης της δηµοσιονοµικής ισορροπίας μετά το 2013 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Σε ερώτηση για το εάν η χώρα θα εισέλθει σε µια µόνιµη λιτότητα, µε το Σύνταγµα να εγγυάται τη δηµοσιονοµική πειθαρχία και τα µηδενικά ελλείµµατα, ο υπουργός Οικονομικών απήντησε πως το «αντίτιµο» για την έξοδό µας από τη σηµερινή δύσκολη κατάσταση δεν µπορεί να είναι ξανά µια κατάσταση που οδηγεί σε νέα χρέη και νέα υποθήκη στο µέλλον της χώρας.

«Στόχος του Προγράµµατος που εφαρµόζουµε είναι, µε την έξοδό µας από αυτό, να έχουµε σταθεί στα πόδια µας και δηµοσιονοµικά και αναπτυξιακά. Και τότε θα µπορούµε να συζητάµε για µόνιµους µηχανισµούς διασφάλισης της δηµοσιονοµικής ισορροπίας στο εθνικό µας δίκαιο. Άλλωστε, µην ξεχνάµε ότι, και µετά το Πρόγραµµα, θα πρέπει να κάνουµε αυτό που δεν καταφέραµε εδώ και πολλά χρόνια, να µείνουµε συνεπείς στο Σύµφωνο Σταθερότητας της Ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πόσο αποτελεσµατική θα ήταν η λύση της επαναγοράς µέρους του χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) µε βάση την πρόταση που συζητείται, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως αυτήν τη στιγµή στο τραπέζι υπάρχουν όλες οι λύσεις και διευκολύνσεις που µπορεί να περιληφθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού «ολοκληρωµένου πακέτου».

«Τα χαρακτηριστικά που συζητούνται περιλαµβάνουν µεγαλύτερη «δύναµη πυρός» για το Ευρωπαϊκό Ταµείο, µεγαλύτερη ευελιξία για το ίδιο ταµείο (µε δυνατότητα παρέµβασης στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά οµολόγων) και καλύτερους όρους δανεισµού. Οι οριστικές αποφάσεις εκτιµώ ότι θα ληφθούν πολύ σύντοµα», δήλωσε , προσθέτοντας πως το µέγεθος του ελληνικού δηµόσιου χρέους – ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διευθέτηση αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο – απαιτεί πάνω από όλα νοικοκύρεµα των δηµοσίων οικονοµικών.

«Αποτελεσµατική λύση θα έχουµε µόλις σταµατήσουµε να φορτώνουµε στο ήδη µεγάλο χρέος µας ελλείµµατα και µόλις µπορούµε να το αποπληρώνουµε χωρίς νέο δανεισµό, δηλαδή µε πρωτογενή πλεονάσµατα και θετικούς ρυθµούς αύξησης του εισοδήµατός µας», επεσήμανε.

Για το εάν θα υπάρξει τελικά κάποιας µορφής αναδιάρθρωση του χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες, ο υπουργός σημείωσε πως με την επέκταση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου του µηχανισµού στήριξης, που έχει ήδη συµφωνηθεί επί της αρχής από τις χώρες της Ευρωζώνης, θα υπάρξει µεγάλη εξοµάλυνση των αποπληρωµών του δηµοσίου χρέους. «Το στοίχηµα για την Ελλάδα δεν είναι ποια «ευκολία πληρωµής» θα εξασφαλίσουµε, αλλά η επιστροφή σε µια κατάσταση που θα µπορούµε ναξεπληρώνουµε τα χρέη µας µε τις δικές µας δυνάµεις. Αυτό θα αποκαταστήσει την εµπιστοσύνη και θα καθορίσει τη σχέση µας µε τις αγορές», είπε.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως η λύση που θα επιλεγεί δεν θα δημιουργεί ακόµη µεγαλύτερα προβλήµατα για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταµεία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι οι δεσµεύσεις που είχαµε αναλάβει στο πλαίσιο του Μνηµονίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 έχουν εκπληρωθεί και ως εκ τούτου η επόµενη δόση των 15 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί κανονικά.

Για τα µέτρα του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος 2012 - 2014 που καταρτίζει η κυβέρνηση ο υπουργός απεκάλυψε πως το πρόγραμμα θα περιλαµβάνει δράσεις περίπου 5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 12 δισ. ευρώ.  Όπως αποκάλυψε οι κοινωνικές δαπάνες θα επανεξεταστούν, για να γίνουν πιο αποδοτικές.

Αναφερόμενος στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής είπε πως στόχος για την επόµενη τριετία είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, που εκτιµάται στο 6% του ΑΕΠ και η σύλληψη ενός µεγάλου µέρους της µαύρης οικονοµίας, που κρύβεται πίσω από εξωχώριες εταιρείες και λογαριασµούς του εξωτερικού.

Για την ανάκαμψη της οικονομίας επανάλαβε πως θετικοί ρυθµοί ανάπτυξης αναμένονται από το τέλος του 2011 υπό τη προϋπόθεση ότι η χώρα θα μείνει συνεπής στην υλοποίηση του Μνημονίου, ότι θα συνεχιστεί η ανάκαµψη διεθνώς και ότι οι αποφάσεις που αναµένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα λειτουργήσουν σταθεροποιητικά για τις χώρες της ευρωζώνης και το ευρώ.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...