Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

“Δώστε πιο πολλά κεφάλαια στο Ταμείο Στήριξης”

Να ενισχυθούν τα κεφάλαια της  Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) - του γνωστού μας ως Ταμείο Στήριξης – είναι το μήνυμα που στέλνει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ντομινίκ Στρος Καν, ηγέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μέσω της αναθεωρημένης έκθεσης για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα», στην οποία, μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα παραμένουν.

«Τα προβλήματα στην Ελλάδα, και τώρα στην Ιρλανδία, έχουν τροφοδοτήσει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους και την υγεία του τραπεζικού κλάδου σε μια σειρά από κράτη μέλη της ευρωζώνης», αναφέρει στην έκθεσή του που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η πρόταση του ΔΝΤ συνίσταται στην αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου διάσωσης – περίπου 440 δισ. τώρα, εκ των οποίων άμεσα διαθέσιμα είναι περίπου τα μισά -  και τη μεγαλύτερη ευελιξία του καθώς και στη διεξαγωγή αυστηρών και αξιόπιστων τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, “ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο σοκ”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα να μην είναι επαρκή τα κεφάλαια του Ταμείου, στην περίπτωση που μια μεγαλύτερη οικονομία χρειαστεί διάσωση, σε μία εξέλιξη που ενδεχομένως να επέκτεινε την κρίση και εκτός Ευρώπης.
Στην ίδια λογική, το ΔΝΤ εκτιμά ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει να διοχετεύει ρευστότητα στις τράπεζες και να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από χώρες της Ευρωζώνης.
proto thema online

1 σχόλιο:

  1. Το ευρωομόλογο διεκδικούν ήδη αγορές και τράπεζες, οι οποίες πιέζουν αφόρητα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η έκδοση κοινού ομολόγου για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης είναι η πραγματοποίηση της πιο τρελής φαντασίωσης των πιο κερδοσκοπικών κύκλων της διεθνούς αγοράς. Σ’ αυτό έχουν επενδύσει από την αρχή της κρίσης. !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...