Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Το ΔΝΤ αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία
Προς τα πάνω αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην αναθεωρημένη έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», που μόλις δημοσιεύτηκε.
ΔΝΤ ΔΝΤ Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει σε 4,4% για το 2011 (έναντι αρχικής πρόβλεψης 4,2%) βασιζόμενο κυρίως στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για τις Ηνωμένες Πολιτείες (3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,3%), αφού οι προβλέψεις του για την ευρωζώνη (1,5%) παρέμειναν αμετάβλητες. Συγχρόνως, όμως, απαρίθμησε μία αλληλουχία κινδύνων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.
Το ΔΝΤ δικαιολογεί την αναθεώρηση αυτή στην απόφαση της Ουάσινγκτον για την παράταση επί δύο χρόνια της ισχύος των φορολογικών μειώσεων που αποφασίσθηκαν το 2001 και το 2003, γεγονός που θα προσθέσει μισή εκατοστιαία μονάδα ανάπτυξης κατά το 2011. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κρίση δημοσιονομικού χρέους στην ευρωζώνη θα έχει συνέπειες στην ίδια τη ζώνη του ευρώ, αλλά περιορισμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο.
Προϋπόθεση για τις προβλέψεις του σχετικά με την Ευρωζώνη, τονίζει το ΔΝΤ, είναι ότι τα πολιτικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ θα επιτύχουν την ανάσχεση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία στην περιφέρεια της ευρωζώνης, χωρίς να επηρεάζεται σοβαρά η παγκόσμια ανάκαμψη.
Από την αλλη πλευρά, η συνέχιση μίας οικονομικής ανάπτυξης σχετικά υψηλής στον υπόλοιπο κόσμο σημαίνει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ότι "η ανάκαμψη δύο ταχυτήτων" της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει. Για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, το ΔΝΤ διατηρεί τις προβλέψεις του σχετικά σταθερές, 9,6% για την Κίνα, 8,4% για την Ινδία και 4,5% για τη Βραζιλία.
Τέλος, το ΔΝΤ προειδοποιεί τις αναδυόμενες οικονομίες για τον κίνδυνο "υπερθέρμανσης" των οικονομιών τους εξαιτίας του πληθωρισμού στις τιμές των πρώτων υλών, της συρροής ξένων κεφαλαίων και της υποτίμησης ορισμένων νομισμάτων.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ: Πώς μπορούν να δουν τον προσωπικό φάκελο υγείας τους

Ο ΕΟΠΥΥ, στα πλαίσια της αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρει προς τους ασφαλισμένους και τους παρόχους υγείας διαθέτει τη δυνατότητα...