Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Νέα σκληρά μέτρα φέρνει η επίσκεψη της τρόικας


troika4.jpg
 Νέα σκληρά μέτρα φέρνει η επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων της τρόικας σε λίγες ημέρες στην χώρα μας, ενώ στο προσκήνιο θα βρίσκεται παράλληλα και το ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης.
Το τελευταίο ζήτημα, παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης, ώστε να μην υπάρξει αναταραχή στις αγορές, όχι μόνο υφίσταται, αλλά οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας είναι σύμφωνα με πληροφορίες προχωρημένες. Απλώς, η αναδιάρθρωση θα ονομαστεί «επαναγορά ομολόγων».
Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας πάντως, από την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, αναμένεται να θέσουν νέους όρους, για την εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μνημονίου, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2010, στις υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και στις μεταρρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ, στην αγορά εργασίας, στο σύστημα υγείας και στην λειτουργία του ανταγωνισμού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η τρόικα έχει ζητήσει μεγαλύτερη συνολική προσαρμογή για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα, λόγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 αλλά και ενόψει της επιμήκυνσης της αποπληρωμής.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητήσουν τη λήψη νέων μέτρων που να οδηγήσουν στο τέλος του 2011 σε μείωση του ελλείμματος κάτω από τα 17 δισ. Ευρώ, ενώ βέβαιο θεωρείται πως απαιτήσουν εγγυήσεις ότι τα εισπρακτικά μέτρα θα εξασφαλίσουν έσοδα που θα ανέλθουν στο 26% του ΑΕΠ.
Έμφαση αναμένεται να δώσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στις αλλαγές στον τομέα της Υγείας, όπου αναμένεται εφέτος εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ, όπως και στις δημόσιες επιχειρήσεις, όπου αναμένεται εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρό τους θα μπουν όμως και οι επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες απαιτούν να μην ξεπερνούν το 20% της κύριας σύνταξης, όπως και οι επιχειρησιακές συμβάσεις, καθώς ζητούν ήδη νέα συμπίεση του εργατικού κόστους!
Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θα εξετάσουν επίσης τις αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και την απελευθέρωση των υπηρεσιών, στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην είσπραξη φόρων, τα σχέδια για το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, όπως και τον προγραμματισμό για την μείωση των αμυντικών δαπανών ακόμη
Όσον αφορά την μέθοδο αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους μέσω της επαναγοράς ομολόγων, η υιοθέτηση της συγκεκριμένης λύσης συγκεντρώνει «καλές πιθανότητες» σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Συγκεκριμένα , σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρξει αγορά ελληνικού κρατικού χρέους με δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Η επαναγορά των ομολόγων θα γίνεται σε εθελοντική βάση για τους κατόχους τους και με βάση τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία.
parapoitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...