Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Διφορούμενα τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

thumb
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία, μιλώντας την Πέμπτη στο Reuters στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ο κ. Γκουρία δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη».
Αντίθετα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν τόνισε τη πεποίθηση του ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποφευχθεί.
Σε συνέντευξή που παραχώρησε την Πεμπτη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Ρεν παραδέχεται ότι είναι αλήθεια πως υπάρχει μια ανησυχία στις αγορές για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά της, προσθέτοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προτάθηκε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έλαβε από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Για το λόγο αυτό προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια», τονίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.
«Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές. Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», διαβεβαιώνει υπενθυμίζοντας ωστόσο πως «το Μάιο του 2010 αντιμετωπίστηκε η αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της. Με τον τρόπο αυτό αποτρέψαμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στην Ευρώπη κάτι ανάλογο με την περίπτωση της Lehman Brothers. Αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες για την οικονομική ανάκαμψη», εκτιμά ο κ. Ρέν
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ όπου παρευρέθηκε επανέλαβε ότι η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, αντίθετα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή αυτού του ενδεχόμενου.
«Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα και με υπευθυνότητα κάναμε το καθήκον μας. Στην Ελλάδα δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα. Σε αυτά, όπως είπε, οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμα.» είπε ο κ.Παπανδρέου.
Τέλος, ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος προέτρεψε την Πέμπτη την Ευρωπαϊκή Ένωση με δηλώσεις του από το Νταβός να μην καθυστερήσει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους για την Ιρλανδία και την Ελλάδα έως το 2013 , ενώ προειδοποίησε ότι ανισορροπία μεταξύ των ισχυρότερων και των πιο αδύνατων οικονομιών της Ευρωζώνης είναι «πολιτικά μη διατηρήσιμη».
«Είναι φανερά άδικο ότι οι πολίτες της Ιρλανδίας πρέπει να απορροφήσουν όλες τις ζημιές των τραπεζών, ενώ οι κάτοχοι των τραπεζικών ομολόγων δεν θα φέρουν κανένα κόστος και νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο μεγαλοεπενδυτής.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...