Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Μισθολόγιο που κόβει 1.300 ευρώ τον χρόνο στο Δημόσιο

Περισσότερο με … "πολλαπλό" μισθολόγιο, αναλόγως προσόντων, παρά με "ενιαίο" μοιάζει το μοντέλο  που επιχειρεί να καθιερώσει η  κυβέρνηση, για τους μισθούς στο  δημόσιο.

Αντί για 4 κατηγορίες εκπαιδεύσεως και πάμπολλα επιδόματα  αναλόγως της θέσης και του  υπουργείου όπου τοποθετείται κάθε υπάλληλος, θα δίνει …λίγα λεφτά σε πολλούς και περισσότερα σε λίγους και «εκλεκτούς», που θα επιφορτίζονται με την ευθύνη να "βγάλουν" δουλειά, αλλά θα … χρεώνονται ή θα πιστώνονται και το αποτέλεσμά της.

Τα συναρμόδια υπουργεία, υπό τις ευλογίες της Τρόικας, κλίνουν προς το γερμανικό μοντέλο, ενώ οι οικονομικοί επόπτες μας θέλουν να δουν να ψηφίζεται ο νόμος το ταχύτερο δυνατόν, πριν καν βγει το καλοκαίρι. Για τις εξελίξεις αυτές θα ενημερώσει η κυβέρνηση και τους τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ που καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα για να το λάβουν υπόψην τους στην ετήσια έκθεσή τους για τη χώρα μας, που θα παρουσιάσουν τον Ιούνιο.

Στην πράξη, οι βασικοί  μισθοί θα αυξηθούν για όλους, γιατί  θα ενσωματώσουν και ένα μέρος  από τα επιδόματα που καταργούνται. Έτσι αντί για 697 – 966 ευρώ μεικτά που  παίρνει σήμερα βασικό μισθό κάθε μήνα ο νεοδιόριστος, θα παίρνει 1.030-1.180, όπως θα διαμορφώνονται σε 5 ως 7 νέα κλιμάκια.

Κανείς δεν θα παίρνει  περισσότερα, ασχέτως του υπουργείου όπου διορίστηκε, εκτός από επί μέρους εξαιρέσεις που τυχόν διαφυλαχθούν (πχ ελεγκτές εφοριών, τελωνείων κλπ).

Όλα αυτά οδηγούν σε ριζική ανατροπή των μισθολογικών κεκτημένων των δημοσίων υπαλλήλων, που στόχο  έχει την εξομοίωση των συνολικών  αμοιβών 770.000 δημόσιων υπάλληλων στο  Δημόσιο.

Το μέτρο θα συνδυαστεί με αλλαγές στον δημοσιοϋπαλληλικό  κώδικα, ευθύνη υπογραφής σε "επίκαιρες" θέσεις, επιμήκυνση του ωραρίου αλλά και "πάγωμα" των αποδοχών έως  το 2013.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι  να μειωθεί  έως και 1 δισ. ευρώ η μισθολογική  δαπάνη για τον προϋπολογισμό, κάτι που μεταφράζεται σε μέση "κατά κεφαλήν" απώλεια 1.300 ευρώ το χρόνο για κάθε εργαζόμενο.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαλλαγή Ψυχάρη και τραπεζιτών για τα 45 εκατ. θαλασσοδάνεια της Alpha Bank ζητά η εισαγγελέας

Την απαλλαγή του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη για τα επισφαλή δάνεια ύψους 44,7 εκατ. ευρώ πρότεινε η εισαγγελέας του Τρι...