Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Κερδίζει έδαφος το ευρώ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο µηνών σκαρφάλωσε χθες το ευρώ, αφού αυξάνονται οι ελπίδες ότι οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις µεταξύ των Ευρωπαίων για συνολική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης θα φέρουν αποτέλεσµα. Οι αγορές επίσης εκτιµούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει νωρίτερα σε αύξηση των επιτοκίων από ό,τι η Οµοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), η οποία διατήρησε χθες αµετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου που διαµορφώνονται σε σχεδόν µηδενικά επίπεδα.

Οπρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι είπε ότι θα διατηρήσει χαµηλάτο κόστος δανεισµού για παρατεταµένη περίοδο. Θεωρεί κίνδυνοτην υψηλή ανεργία και υποσχέθηκε νασυνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στην αγορά, εξακολουθώντας ναεφαρµόζει το πρόγραµµα αγοράςοµολόγων συνολικής αξίας 600 δισ. δολαρίων.

Το ενιαίο νόµισµα σκαρφάλωσε χθες στα 1,3721 δολάρια, συνεχίζοντας το ανοδικό σερίτων τελευταίων ηµερών, προτούυποχωρήσει στα 1,367 δολάρια.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων βρίσκεται η αύξηση του ποσού του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάτι που ζήτησε χθες ξανά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – αυτή τη φορά όχι µέσω του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Τρισέ αλλά µέσω του µέλους του ∆ιοικητικού τηςΣυµβουλίου καικεντρικού τραπεζίτη της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ. Αύξηση του ποσού του Ταµείου έχουν ζητήσει ακόµη ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε συνάντησηπου είχανπάντως ο Μπαρόζο και η καγκελάριος της Γερµανίας Ανγκελα Μέρκελ δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο θέµα αυτό.

Η Μέρκελ και οΜπαρόζο δείπνησαν στο Βερολίνο για να συζητήσουν το συγκεκριµένο ζήτηµα αλλά και τη γενικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική γιατην αντιµετώπιση της κρίσης.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Τα προβλήµατα στην οικονοµία και οι πρόσφατες φοροαπαλλαγές αναµένεται ότι θα εκτοξεύσουν το έλλειµµα των ΗΠΑ στο ποσό-ρεκόρ του 1,5 τρισεκατοµµυρίου δολαρίων, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της αµερικανικής κυβέρνησης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο ρυθµός ανάπτυξης της αµερικανικής οικονοµίας φέτος θα ανέλθει σε 3,1% και η ανεργία θα παραµείνει σε υψηλάεπίπεδα αφού θα ξεπεράσει φέτος το 9%.

ΡΑΛΙ ΤΟ Χ.Α..Τα στοιχεία γιατο µεγάλο έλλειµµα πάντως δεν εµπόδισαν χθες τονδείκτη Ντάου Τζόουνς να σπάσει ενδοσυνεδριακά για πρώτη φορά από το 2008 το φράγµα των 12.000 µονάδων. Στο Χρηµατιστήριο Αθηνών η προσδοκία για µείωση τουσυντελεστήφορολόγησης των επιχειρήσεων οδήγησε τον γενικό δείκτη σε άνοδο 2,18%, φτάνοντας τις 1.567,83 µονάδες.

Συνάντηση µε τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ,προκειµένου να συζητήσουν προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, θα έχειεντός του Φεβρουαρίου ο Αντώνης Σαµαράς, όπως γνωστοποίησε χθεςστη διοίκηση του Εµπορικού καιΒιοµηχανικού Επιµελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Παράλληλα, οπρόεδρος τηςΝ.∆. εξαπέλυσεεπίθεση στην κυβέρνηση για την πρόθεση νααναβληθούν οι αρχαιρεσίες στα Επιµελητήρια (για το τέλος του έτους, αντί του προσεχούς Απριλίου), ενώ επέµεινε στην αντιµνηµονιακή τακτική της Ν.∆., τονίζοντας ότι «το Μνηµόνιο δενήταν ούτεµονόδροµος ούτε λύση».
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...