Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Νέο Ασφαλιστικό για το Δημόσιο


dimosio4.jpg
 Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις µητέρες,δικαίωµα συνταξιοδότησης µε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και στους δύο γονείς δηµοσίους υπαλλήλους,µε κερδισµένους τους άνδρες, υποχρεωτική ένταξη όλων των νέων υπαλλήλων στο καθεστώς ασφάλισης του ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2011 µαζί µε διευκρινίσεις για τον τρόπο καιη διαδικασία µε την οποία οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα αναγνωρίζουν πλασµατικό χρόνο ασφάλισης προβλέπονται σε αναλυτική ερµηνευτική εγκύκλιο - µε πίνακες και παραδείγµατα - σχετικά µε το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δηµοσίων υπαλλήλων (Νόµος 3865/2010). Σύµφωνα µε τη σχετική εγκύκλιο την οποία εξέδωσε χθες το υπουργείο Oικονοµικών :
Αυξάνονται εντός τριετίας τα κατάπερίπτωση ισχύοντα για τους δηµοσίους υπαλλήλους και τους εξοµοιούµενους µ' αυτούς όριαηλικίας για τησυνταξιοδότηση. Αυτό σηµαίνει επιβάρυνση έως και 15 έτη.
Εξισώνονται από 1-1-2011 οι άνδρες καιοι γυναίκες, που τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες προσωπικής - οικογενειακής κατάστασης, ως προς τις προϋποθέσεις και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
Καθιερώνεται ως ηµεροµηνία ενηλικίωσης των παιδιών η 31η ∆εκεµβρίου του έτους κατά το οποίο συµπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Oρίζεταιότι οιρυθµίσειςτου νέου ασφαλιστικού νόµου (Ν. 3865/2010) δενέχουν εφαρµογή για τους υπαλλήλους που θεµελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωµα (µε βάση τα ισχύοντα κατάπερίπτωση) µέχρι τις 31-12-2010, τόσο ως προς τις προϋποθέσειςκαι τα ηλικιακά όρια για τη συνταξιοδότησή τους όσο και ως προς τον τρόπο υπολογισµού της σύνταξής τους.
Θεσπίζεται για πρώτη φορά στη συνταξιοδοτικήνοµοθεσία του ∆ηµοσίου η δυνατότητα αναγνώ ρισης ως συντάξιµου µε εξαγορά χρόνου για κάθε παιδί, που χρησιµεύει για τη θεµελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώµατος του/της υπαλλήλου καθώς και για την προσαύξηση της σύνταξης. 6Εντάσσονται στο ΙΚΑ όλοι οι προσλαµβανόµενοι από 1-1-2011 στο ∆ηµόσιο υπάλληλοι.
Εξίσωση των ορίων ηλικίας
Oπως - µεταξύ άλλων -αναφέρεται στην εγκύκλιο, στο πλαίσιο της εξίσωσης των ορίων ηλικίαςσυνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, παρέχεται η δυνατότητα και στους άνδρες υπαλλήλους που θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1-1-2011 και µετά, έχοντας κατά τον χρόνο της θεµελίωσης ανήλικοπαιδί, να συνταξιοδοτούνται µε το ίδιο ηλικιακό όριο που ισχύεικαι για τις γυναίκες υπαλλήλους µητέρες ανήλικων παιδιών.
Ετσι, και για τους άνδρες και για τις γυναίκες υπαλλήλους πουσυµπληρώνουν25ετή συντάξιµη υπηρεσία ή 25ετή ασφάλιση κατά περίπτωση το 2011 και κατά τον «κρίσιµο» αυτόν χρόνο έχουν ανήλικο παιδί, η καταβολή της σύνταξης θα είναι δυνατή µε τη συµπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους,ενώ για όσους συµπληρώνουν τηνως άνω 25ετία το 2012, η καταβολή της σύνταξης θα είναι δυνατή µε τη συµπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.
25ετία το 2013
Για όσουςθα συµπληρώσουν την 25ετία από 1-1-2013 και µετά, σταµατά πλέον η ευνοϊκότερη συνταξιοδοτική µεταχείριση των ανδρών και γυναικών υπαλλήλων µε ανήλικα παιδιά σε σχέση µε τους υπόλοιπους υπαλλήλους και ορίζεται το 65ο έτος της ηλικίας ως ενιαίο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.
Επισηµαίνεται ότι οι ισχύουσες από 1-1-2011 διατάξεις που προβλέπουν την εξίσωση των ανδρών και γυναικών υπαλλήλων µε ανήλικα παιδιά ως προς τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση δεν έχουν εφαρµογή για όσους έχουν θεµελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα (συµπλήρωση 25ετούς συντάξιµης υπηρεσίας/ασφάλισης κατά περίπτωση) µέχρι 31-12-2010.
Ετσι, για άνδρα υπάλληλο πατέρα ανήλικου παιδιού που κατά τις31-12-2010 είχε συµπληρώσει 25ετή συντάξιµη υπηρεσία/ασφάλιση,άρα είχε θεµελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα µέχρι τις 31-12-2010, εφόσον αποχωρήσει από την υπηρεσία (µε παραίτηση), το όριο ηλικίας για την καταβολή της σύνταξής του θα εξακολουθήσει να είναι εκείνο που ίσχυε πριν από την εξίσωση ανδρών και γυναικών µε ανήλικα παιδιά, ήτοι το 65ο.
Προσλήψεις από το 2011
Επίσης, σύµφωνα µε την εγκύκλιο, οι τακτικοί και µετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του ∆ηµοσίου, της Βουλής, των ΝΠ∆∆ και των OΤΑ α' και β' βαθµού, καθώς και οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικώννοµικών προσώπων δηµοσίου δικαίου που προσλαµβάνονται για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2011 και µετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ).
Ως ηµεροµηνία πρόσληψής τους λαµβάνεται υπόψη η ηµεροµηνία που φέρει το ΦΕΚ διορισµού υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας θα λάβει χώρα µέσα σ' έναν µήνα από την ηµεροµηνία κοινοποίησης της πράξης διορισµού, διαφορετικά ως ηµεροµηνία πρόσληψης λαµβάνεται υπόψη η ηµεροµηνία ανάληψης υπηρεσίας.
Εποµένως, εάν υπάλληλος έχει ΦΕΚ διορισµού πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 καιη ανάληψη υπηρεσίας λάβει χώρα µέσα σ' έναν µήνα από την ηµεροµηνία κοινοποίησηςτης πράξης τουδιορισµού, δεν θα υπαχθεί στην ασφάλισητου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά σε αυτή του ∆ηµοσίου.
Από τη διατύπωση της διάταξης, η οποία αναφέρεται σε «πρόσληψη» για πρώτη φορά,συνάγεται κατ'αρχήν ότι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα υπαχθούν µόνο όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα διοριστούν χωρίς να έχουν καµία προϋπηρεσία µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Ετσι, υπάλληλος που προσλαµβάνεται µε σχέση δηµοσίου δικαίου από την 1η Ιανουαρίου 2011 και µετά, έχει όµως προϋπηρεσία στο ∆ηµόσιο, σε OΤΑ ή σε άλλο ΝΠ∆∆ ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες κράτους-µέλους της Ε.Ε., ως τακτικός υπάλληλος ή λειτουργός (ή εξοµοιούµενος), συµβασιούχος µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισµένου χρόνου, ηµεροµίσθιος (έστω και µία ηµέρα εργασίας) ή µε σύµβαση µίσθωσης έργου ή κατ' αποκοπή εργασία, οι οποίες όµως έχουν τα χαρακτηριστικά της εξαρτηµένης εργασίας, δεν θαυπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ), αλλά στην ασφάλιση του ∆ηµοσίου.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...