Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ιδιώτες στα μέσα μεταφοράς ζητά η τρόικα

Τη μερική ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και το έλλειμμα κυρίως της γενικής κυβέρνησης περιλαμβάνει το «μενού» της τρόικας μέχρι τώρα, εν αναμονή της έλευσης των υψηλόβαθμων στελεχών την ερχόμενη Δευτέρα.

Η τρόικα δείχνει με το... καλημέρα ότι ο ευρύτερος χώρος του Δημοσίου θα αποτελέσει ίσως το μείζον ζήτημα της επίσκεψής της αυτήν τη φορά. Από τη μία πλευρά, τα οικονομικά των ΔΕΚΟ και ιδίως των συγκοινωνιακών και από την άλλη πλευρά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ.), που έχει ξεφύγει από τους στόχους.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται τώρα στην Αθήνα ζήτησε από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο συγκοινωνιακό έργο.

Αν και η τρόικα παραδέχτηκε ότι έχει γίνει δουλειά προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού των οικονομικών των μέσων μαζικής μεταφοράς, σημείωσε ότι θα πρέπει να μειωθούν και άλλο τα ελλείμματά τους και στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και ιδιώτες στην παροχή συγκοινωνιακού έργου.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι από την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ θα προκύψει όφελος φέτος της τάξεως των 500 - 550 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον ΟΑΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αναζητήσει συνεργασία με ιδιώτες για τη διαχείριση του νευραλγικού τομέα των εισιτηρίων.

Εξάλλου, με το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών προβλέπεται και η είσοδος ιδιωτών στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, καθώς σε ιδιώτες θα ανατεθεί το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Δεν αποκλείεται να γίνει ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα και του έργου του ελέγχου, αφού σήμερα είναι τεράστιες οι απώλειες εσόδων για όλες τις εταιρίες και κυρίως για τα οδικά μέσα.

Πέραν αυτού, η τρόικα διαπίστωσε ότι υπάρχει απόκλιση από τους στόχους για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Αυτή η απόκλιση, όμως, καλύπτεται από την καλύτερη του προβλεπομένου εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...