Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Περιμένοντας τον… Άγιο Βασίλη

thumb
Στον... Άγιο Βασίλη έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για την αναμόρφωση του κόμματός του ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να φτιάξει ένα κόμμα εξουσίας. Τι εύχεται να του φέρει ο άγιος; Μα, φυσικά, νέα, άφθαρτα, συμπαθητικά πρόσωπα, με ευρωπαϊκή πολιτική άποψη, με διάθεση για δουλειά και που να είναι ορκισμένα στο όνομά του. Απλά πράγματα δηλαδή και καθημερινά. Και για να γίνει πιο κατανοητό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζητά από τον άγιο να κάνει τη... δική του δουλειά!
Είτε λάβει πάντως ο Άγιος Βασίλης το γράμμα του προέδρου και κάνει το... παγόνι είτε τον τιμωρήσει για την... κακή συμπεριφορά του και τον αφήσει στον άσο, ο Σαμαράς θα πρέπει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά να προσχωρήσει στις πολυσυζητημένες αλλαγές μέσα στο κόμμα του, οι οποίες δεν θα αφορούν μόνο τα πρόσωπα, αλλά και το σήμα του κόμματος όσο και τη στέγη υπό την οποία θα εγκατασταθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όλο το τελευταίο διάστημα μιλώντας με τους συνεργάτες του ανταλλάσσει απόψεις σχετικά με το είδος αυτών των αλλαγών. Τι χαρακτήρα να έχουν δηλαδή, τι θα πρέπει να σηματοδοτούν και ποιο μήνυμα να στέλνουν στην κοινωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο Σαμαράς καταρχήν έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του ένα πράγμα. Ότι, εάν η προηγούμενη άτυπη κυβέρνηση του κόμματός του είχε στόχο τον οργανωτικό και πολιτικό έλεγχο, αυτή θα πρέπει να δίνει και την εικόνα μιας ομάδας ανθρώπων με προοπτική και όραμα. Δηλαδή μιας κανονικής κυβέρνησης, που θα μπορεί να αναλάβει το δύσκολο έργο της διακυβέρνησης της χώρας, εάν και εφόσον χρειαστεί.
Αυτό το δεύτερο σημείο είναι το πιο σημαντικό τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητά η τρόικα και άρα πολύ σύντομα θα πρέπει να υπάρξει και τρίτο πακέτο επώδυνων μέτρων και μοιραία ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές.
Στόχος η εξωστρέφεια


Εξωστρέφεια λοιπόν για τη Ν.Δ., με νέα πρόσωπα. Φυσικά πρώτος στόχος του προέδρου του κόμματος είναι η ενδυνάμωση του οικονομικού επιτελείου του, ώστε να υπάρχει γρήγορος και αποτελεσματικός έλεγχος σε αυτά που κάνει η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες θέλουν τον τομεάρχη Οικονομίας Θ. Καράογλου να εγκαταλείπει αυτό το πόστο και να αναβαθμίζεται ο αναπληρωτής του Ν. Μηταράκης. Στη θέση του μάλλον θα παραμείνει ο έτερος αναπληρωτής στα θέματα οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας.
Θέλοντας να ενισχύσει το ευρωπαϊκό προφίλ του, ο Σαμαράς θα παίξει δυνατά τους αντιπροέδρους του Δ. Αβραμόπουλο και Στ. Δήμα, ενώ αναμένεται να αναβαθμίσει και τους Κ. Χατζηδάκη και Κ. Μητσοτάκη ως αντίβαρο στην Ντόρα Μπακογιάννη. Γι’ αυτό μάλιστα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη αξιοποιώντας τον Κ. Πλακιωτάκη καθώς και την Όλγα Κεφαλογιάννη.
Σε ό,τι αφορά τον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, επειδή ο Σαμαράς πιστεύει ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο Σκοπιανό, δεν αποκλείεται να τοποθετήσει τον στενό του συνεργάτη Χρύσανθο Λαζαρίδη, εφόσον φυσικά το αποδεχθεί και ο Αβραμόπουλος.
Οι τομεάρχες που φαίνεται να έχουν πρόβλημα είναι ο Θ. Δαβάκης στον Πολιτισμό, Γ. Κασσαπίδης στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Ν. Χαλκίδης στα Δημόσια Έργα, η Ελίζα Βόζεμπεργκ στην Παιδεία, ο Στ. Καλαφάτης στον Μεταφορών και Επικοινωνιών. Γι’ αυτούς υπάρχει η εντύπωση στο επιτελείο του προέδρου ότι δεν έχουν γρήγορα ανακλαστικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει χλιαρή αντιπολίτευση από τη Ν.Δ.
«Στοχοποιούνται» οι φίλοι
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρά τη συμπάθεια που του έχει ο Σαμαράς, εμφανίζεται με πρόβλημα, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κριτικάρουν για τη μέχρι σήμερα επίδοσή του στον τομέα του. Αλλά και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο αρκετών, επειδή πιστεύουν ότι ευθύνεται για την ήττα του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δ. Δράκου εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών που πήρε στην Αρκαδία. Όσο για τον σιωπηλό άνθρωπο, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι συνεργάτες του Σαμαρά του χρεώνουν πολλά.
Πιστεύουν δηλαδή ότι, ενώ ο πρόεδρος του έδωσε μια τιμητική θέση στο Ίδρυμα Καραμανλή, αυτός μέχρι και σήμερα κρατά αποστάσεις απ’ όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ. και πέριξ αυτής, ενώ δεν βοήθησε καθόλου στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.
Όσον αφορά τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Παναγιωτόπουλο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το τι μέλλει γενέσθαι. Όλα είναι πιθανά με την περίπτωσή του, ενώ, κι αν ακόμη αντικατασταθεί, θα πάρει και πάλι κάποια σημαντική θέση μέσα στο κόμμα ή την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αντικατάστασή του θα υπάρξει μόνο στην περίπτωση που βρεθεί ένα πρόσωπο που θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη για την κοινωνία.
Φυσικά, όλα δείχνουν ότι αλλαγές δεν πρόκειται να υπάρξουν στο στενό επιτελείο του Σαμαρά. Εκτός από τον Γ. Μουρούτη και τον Κ. Αρβανιτόπουλο που θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ένας φίλος του από τα παλιά, ο Δημήτρης Σταμάτης, φαίνεται ότι αποκτά ξανά τη δική του θέση στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ., ενώ και ο δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς αναμένεται να έχει τον δικό του ρόλο στο πλευρό του προέδρου της Ν.Δ.
Με τον νέο χρόνο αναμένεται να γίνει και η μετακόμιση από τη Ρηγίλλης στη Συγγρού, ενώ στο διαδίκτυο θα υπάρξει η νέα ιστοσελίδα της Ν.Δ. με το νέο λογότυπο του κόμματος. Ο γνωστός πυρσός της Ν.Δ. θα σβήσει και τη θέση του θα πάρει το νέο σήμα που θα σηματοδοτεί την εποχή Σαμαρά.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου