Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Υπέρ της επαναγοράς ομολόγων ο Γιούνκερ

Συνεχίζονται οι φήμες για συμφωνία επιμήκυνσης του δανείου της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε θα πρέπει να αποποιηθούν πρόταση για επαναγορά των ομολόγων των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης αλλά από την άλλη δε θα πρέπει να βασίζονται σε υπερβολικό βαθμό στις πλούσιες χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
"Θα ήταν λάθος να δημιουργηθούν ταμπού αλλά ούτε μπορούμε και να ξεζουμίσουμε τις ισχυρές χώρες", δήλωσε ο Γιούνκερ στο γερμανικό περιοδικό, Der Spiegel.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, Reuters οι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν  το κατά πόσο το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης θα μπορούσε να προχωρήσει σε επαναγορές ομολόγων υπερχρεωμένων μελών κρατών, σχέδιο που υποστηρίζεται από την Πορτογαλία.
Το περιοδικό Der Spiegel υποστηρίζει ότι η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για επαναγορά ομολόγων έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα.
"Το μέτρο έχει καλές προοπτικές να γίνει δεκτό στο πλαίσιο των μέτρων σταθεροποίησης της ευρωζώνης κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Μάρτιο", αναφέρει το περιοδικό.
Αν και αξιωματούχοι  συνέχιζουν  να διαψεύδουν ότι η Ελλάδα διεξάγει συνομιλίες επιμήκυνσης του χρέους της,  πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι υπάρχει συζήτηση και αφορά στο να μπορεί το ταμείο ευρωπαϊκό στήριξης (EFSF) να μπορεί να επαναγοράζει ομόλογα μιας προβληματικής χώρας.
Για να γίνει αυτό δυνατόν, το ταμείο θα πρέπει να αυξήσει την δανειστική του δυνατότητα από το τωρινό “πλαφόν” των 440 δισ. ευρώ, όπως είχε προτείνει ο Γιούνκερ. Από το σύνολο των 440 δισ. το ταμείο έχει δυνατότητα πίστωσης μόνο των 225 δισ. ευρώ, γιατί πρέπει να υπάρχουν εξασφαλίσεις ώστε να στοιχειοθετείται η αξιολόγησή του, που είναι ΑΑΑ.
Το περιοδικό Der Spiegel έχει αναφέρει ότι μελετάται να πληρώνονται οι ομολογιούχοι με premium, για παράδειγμα, 5 ποσοστιαίων μονάδων, για τα ομόλογα τα οποία θα επαναγοράζει η Ελλάδα από αυτούς. Το EFSF θα μπορούσε να εγγυηθεί για μια τέτοια συμφωνία, που η αποδοχή της θα είναι προαιρετική για τους πιστωτές.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 10 συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη – Ποιος προηγείται στην κούρσα για το ΠΑΣΟΚ

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την ίδια ώρα που τα εσωκομματ...