Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Οι πολίτες περιμένουν τα… χειρότερα μέσα στο 2011


Αν το 2010 ήταν δύσκολο, το 2011 θα είναι ακόμη χειρότερο, εκτιμούν οι πολίτες, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, την οποία καλούν να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά στην οικονομία.

Στη δημοσκόπηση της Marc, που δημοσιεύεται σήμερα στο Έθνος της Κυριακής, αποτυπώνονται ο φόβος και η απογοήτευση των Ελλήνων, με το 71,3% των ερωτηθέντων (ποσοστό 71,3%) να θεωρεί πως το 2011 τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο… Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε μόλις στο 38,7%.

Την ίδια ώρα στα ευρήματα της δημοσκόπησης καταγράφεται αποδοχή της κυβερνητικής ρητορικής ότι είναι επιβεβλημένες οι μεταρρυθμίσεις, καθώς η πλειονότητα των πολιτών -με ποσοστό 65%- θεωρεί ως τέτοιες τις αλλαγές στο δημόσιο, στις εργασιακές σχέσεις και στα κλειστά επαγγέλματα, ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τρεις στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να εμποδιστούν με απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα του πρωθυπουργού, το 21,5% πιστεύει ότι η λέξη «υποστήριξη» τους εκφράζει για τον Γιώργο Παπανδρέου. «Ανοχή» λέει το 26,2%, «απογοήτευση» το 29,7% και «οργή» το 21%. Στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος το ποσοστό όσων δηλώνουν «υποστήριξη» φτάνει κοντά στο 38%, ενώ το 20,9% δηλώνει «απογοήτευση» και το 10,3% «οργή».

Το 65% των πολιτών θεωρεί «αναγκαίο κακό» τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο, εργασιακές σχέσεις, το 55,6% ελπίζει πως θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία, αν και ένα ιδιαίτερο ποσοστό, που φτάνει στο 40%, δηλώνει απαισιόδοξο λέγοντας ότι είναι αδύνατο να αποφύγουμε το μοιραίο.

Πάντως, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Marc, οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί από τη θέση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπήρχαν περιθώρια άλλης πολιτικής πέραν της υπογραφής του μνημονίου. Μόνο το 30,3% πιστεύει ότι η υπογραφή του μνημονίου και τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν αναγκαίο κακό. Αντίθετα, η πλειονότητα θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε σωστά -υπήρχαν περιθώρια για λιγότερο σκληρά μέτρα, το ποσοστό είναι στο 33,5%, ενώ το 34% εκτιμά ότι η υπογραφή του μνημονίου ήταν λάθος επιλογή και ότι υπήρχαν περιθώρια να μην μπούμε στην επιτήρηση.

Σε ό,τι αφορά τη συνοχή των κομμάτων η κομματική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 56,8% και της Νέας Δημοκρατίας στο 54,2%. Αξίζει να τονιστεί ότι το 18% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ το ποσοστό στους ψηφοφόρους της ΝΔ φτάνει κοντά στο 26%. Τις μεγαλύτερες διαρροές έχει το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ η Νέα Δημοκρατία προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ.

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με διαφορά 6,8 ποσοστιαίων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία. Στην πρόθεση ψήφου και χωρίς τους αναποφάσιστους -αναγωγή- το κυβερνών κόμμα διευρύνει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα φτάνοντας στο 36,8% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 27,8%. Διψήφιο ποσοστό συγκεντρώνει το ΚΚΕ και ακολουθεί ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΝ, ενώ το κόμμα της κ. Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία) φαίνεται ότι υπερβαίνει το φράγμα του 3% φτάνοντας στο 3,7%. Στο κατώφλι εισόδου είναι η Δημοκρατική Αριστερά (2,9%), ενώ χαμηλά καταγράφονται οι Οικολόγοι Πράσινοι (μόλις στο 2,5%).
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...