Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι Γάλλοι εργαζόμενοι

thumb
Τα γαλλικά συνδικάτα αποφασίζουν την Πέμπτη νέες απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ενώ οι αρχές προσπαθούν να "απελευθερώσουν" τις δεξαμενές πετρελαίου που έχουν καταληφθεί από τους εργαζόμενους!

Ο Μπερνάρ Τιμπό, επικεφαλής της CGT, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής παράταξης, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι κυλιόμενες απεργίες συνεχίζονται σε πολλούς κλάδους. Ήδη ο αποκλεισμός των διυλιστηρίων και των δεξαμενών καυσίμων έχει προκαλέσει ελλείψεις βενζίνης.
Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση πρόκειται να επιταχυνθεί ώστε να ψηφιστεί αύριο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, εφόσον η Βουλή έχει εγκρίνει ήδη το νομοσχέδιο με το οποίο ανεβαίνει η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 και η πλήρης σύνταξη θα παρέχεται όχι στα 65 αλλά στα 67...
"Η κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με μαζική δράση αμέσως την επόμενη εβδομάδα. Θα ζητήσουμε από τα συνδικάτα ισχυρές κινητοποιήσεις ώστε οι άνθρωποι να διακόψουν την εργασία και να κατέβουν στους δρόμους", δήλωσε ο Τιμπό.
Στο μεταξύ, η Μασσαλία δεν έχει δημόσιες συγκοινωνίες, τα δρομολόγια των τρένων καθυστερούν ή ακυρώνονται και τα λιμάνια παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ οι εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα απεργούν για ένατη ημέρα, με αποτέλεσμα τόνοι απορριμμάτων να συσσωρεύονται στους δρόμους.
Απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται αποφασισμένος να λάβει σκληρά μέτρα, ενώ χαρακτήρισε σκανδαλώδεις τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων. Οι ταραχές ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές στη Λιόν, όπου αρκετοί διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα και έκαψαν αυτοκίνητα. "Αυτοί που τα σπάνε δεν θα έχουν την τελευταία λέξη σε μια δημοκρατία, είπε ο Σαρκοζί. Αυτό δεν είναι αποδεκτό, θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν στην Λιόν και αλλού χωρίς καμία επιείκεια", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι ξένοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι στόχος των συνδικάτων είναι να πιέσουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, ώστε μπροστά στη δυσαρέσκεια των πολιτών να αναγκαστεί να υποχωρήσει, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη υποστηρίζει ακόμη τους απεργούς. Ίσως τα συνδικάτα να εκτιμούν ότι, όπως το 2006, όταν οι διαμαρτυρίες των σπουδαστών υποχρέωσαν την κυβέρνηση να ανακαλέσει ένα επίμαχο νομοσχέδιο για την εργασία των φοιτητών, έτσι και τώρα η κυβέρνηση Σαρκοζί θα υποχωρήσει στο συνταξιοδοτικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Βελόπουλος ζητάει «συλλήψεις» των τράπερς και επαναφορά της ποδιάς στα σχολεία

«Να συλληφθούν οι τράπερς που υποκινούν τα παιδιά μας στη βία… Επαναφέρετε την ποδιά. Παιδιά στη Δυτική Αθήνα δεν έχουν καλά ρουχαλάκια και ...