Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Τι ζητά η κυβέρνηση από τους δανειστές

thumb



Βελούδινη αναδιάρθρωση του ελληνι­κού χρέους» είναι η φράση που κυκλο­φορεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Σύμ­φωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «Π», η κυβέρνηση έχει διερευνήσει την πιθανότητα αλλαγής της συμφωνίας αποπληρωμής της δα­νειακής μας σύμβασης με ευνοϊκότερη. Δηλαδή, με τη λήξη του μνημονίου, όταν θα ενεργοποιη­θεί ο όρος για επιστροφή του δανείου, η κυβέρ­νηση ερευνά το ενδεχόμενο οι δόσεις να γίνουν ετήσιες αντί τρίμηνες και η αποπληρωμή να γίνει σε ορίζοντα επταετίας.
«Η διερεύνηση αυτή, σε συνδυασμό με την επεξεργασία της πρότασης της Κομισιόν για πα­ράταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης μετά το 2013, προκάλεσε μπέρδεμα που είχε α­ποτέλεσμα τη σεναριολογία περί παράτασης του ελληνικού μνημονίου» ισχυρίζεται κοινοτικός αξιωματούχος. Βέβαια, κάποιος μπορεί να διε­ρωτηθεί τι μπορεί να εξυπηρετεί εκ μέρους της κυβέρνησης μια τέτοια διερεύνηση από τώρα, καθώς έχουμε άλλα τρία χρόνια μπροστά μας.
Ο εν λόγω αξιωματούχος υποστηρίζει ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ βλέπουν θετικά το αί­τημα για καλύτερους όρους αποπληρωμής, υπό τον απαράβατο όρο ότι «θα εφαρμοστεί ρητά και απαρέγκλιτα το μνημόνιο και το έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω από το 3% στο τέλος του 2013».
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι μη δια-χειρίσιμο, ιδιαίτερα από το 2014 και μετά. Μπρο­στά στην προοπτική νέου δανεισμού συμφωνούν – θεωρητικά – στην παράταση. Γνωρίζουν όμως ότι παράλληλα πρέπει να γίνει και αναδιάρθρω­ση του χρέους. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, λοιπόν, οι Κοινοτικοί μιλούν για «βελούδινη ανα­διάρθρωση», η οποία δεν θα πλήξει το γόητρο – και, κυρίως, τα πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα – της Ευρωζώνης.
Τι εννοούν με τον όρο «βελούδινη» ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί καθώς «είναι ακόμα νωρίς», αναφέρει ο αξιωματούχος. Θα προηγηθεί το εγ­χείρημα έκδοσης ομολόγων μεγάλης διάρκει­ας στα μέσα του 2011 ώστε να σφυγμομετρηθεί η αντίδραση των αγορών.
Σιωπηλά τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ ελπί­ζουν σε κάποια «ομαλή» (άνευ λοιπών διευκρινί­σεων) μετάβασή μας στις αγορές, ώστε να λήξει και η «ομηρεία» μιας χώρας - μέλους του ευρώ από τις δαγκάνες του ΔΝΤ. Γνωρίζουν επίσης ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο μνημόνιο δύσκολα θα επικυρωθεί από τις 15 χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός που θα ισχυροποιήσει το ΔΝΤ.
Από την άλλη, το Νομισματικό Ταμείο ετοιμά­ζεται να υποβάλει στην κυβέρνηση τα δικά του εναλλακτικά σενάρια, καθώς προεξοφλεί ό τ ι δ ύ -σκολα θα πετύχουμε τους στόχους των εσόδων. Θεωρεί επίσης ότι έρχεται κοινωνική καταιγί­δα. Το Ταμείο προσβλέπει σε μια διμερή συμφω­νία με την Ελλάδα, την πρώτη μεταξύ χώρας της Ευρωζώνης και του διεθνούς Οργανισμού.
Προϋπολογισμός... σουρωτήρι
Εν τω μεταξύ η νέα τακτική της κυβέρνησης, να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών στην Ευρωζώνη σε περίπτωση που αποτύχει το μνημόνιο, έχει εξαγριώσει τους Ευρωπαίους. Όταν μάλιστα ζη­τούμε τη βοήθειά τους ενώ η κατάρτιση του προ­ϋπολογισμού του 2011 άρχισε να βγάζει κι άλλους σκελετούς από το ντουλάπι του ΥΠΟΙΟ.
Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι οφει­λές του Δημοσίου σε νοσοκομεία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία ενδέχεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ. Εάν προστεθούν οι προβλέψεις ότι οι οφειλές προς τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ θα φθά­σουν το 1,5 δισ., ενώ η τρύπα από τα έσοδα του ΦΠΑ αυξάνεται μήνα με τον μήνα, τότε ο εκτρο­χιασμός του στόχου ενδέχεται να είναι μεγάλος.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που ανα­μένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, σί­γουρα θα αναθεωρηθεί στο τέλος Οκτωβρίου, όταν το μέτωπο των εσόδων θα ξεκαθαρίσει με την πρώτη παρτίδα περαίωσης. Ενδέχεται μά­λιστα να αναθεωρηθεί πολλές φορές μέχρι την ψήφισή του τον Δεκέμβριο, αφού σχεδόν όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά.
Ήδη υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ τρόικας και ΥΠΟΙΟ για την πορεία του μνημονί­ου, καθώς οι τροϊκανοί θεωρούν τις προσδοκίες του υπουργείου... αισιόδοξες. Γι’ αυτό στην Κομισιόν αναμένεται να κατατεθούν δύο σενάρια, ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο.
Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τη βαριά φορολογία που θα εξαγριώσει τον κόσμο, είναι διατεθειμένη να πετσοκόψει εντελώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να αφαιρέσει κονδύλια ύψους έως και 2 δισ. ευρώ από τους εξοπλισμούς.
Επίσης, βάσει του μνημονίου, πρέπει να εξα­σφαλίσει άλλο ένα 1 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ. Το υπουργείο εξετάζει την αύξηση του συντελεστή 11% στο 12% ή το 13% (ανάλογα με τα αποτελέσματα της περαίωσης) αλλά και τη μετά­ταξη προϊόντων που θεωρεί πολυτελείας (αδιευ­κρίνιστο ποια) από το 11% στο 23%. Στο τραπέζι παραμένει και η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον Ιανουάριο, εάν ο μηχανισμός είναι έτοιμος.
Ο Οκτώβριος θα είναι ο κρισιμότερος μήνας, βάσει του οποίου θα αποφασιστούν τα μέτρα του 2011, αλλά και το ενδεχόμενο νέων μέτρων φέτος παραμένει ανοιχτό. Άλλωστε η κυβέρνηση διατηρεί τη στάση «δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα φέτος πέρα από αυτά που αναγράφει το μνημό­νιο». Όμως η δανειακή συμφωνία είναι σαφής: σε περίπτωση εκτροχιασμού των εσόδων ενερ­γοποιείται ο όρος αύξησης της ήδη υπάρχουσας φορολογίας.
Καλά κρασιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...