Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη που καταγράφει τα μελλούμενα

Του Παύλου Δερμενάκη
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα καθορίζει «ωμά» και δημόσια τους άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξυμνώντας την για την υποταγή της
Ο θυμόσοφος λαός μας λέει μέσα από τις παροιμίες του «Δείξε μου το φίλο σου για να σου πω ποιος είσαι». Η παροιμία αυτή ταιριάζει απόλυτα στα όσα έχουμε δει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ιδιαίτερα μάλιστα κατά το τελευταίο 15νθήμερο με την επίσκεψη Ομπάμα αλλά και τη συνέντευξη του νέου πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ στην Καθημερινή, την 27/11/2016. Όταν «ο φίλος μας», οι γνωστές ΗΠΑ, μέσω του πρέσβη τους εξυμνούν, μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό συγκριτικά
με το παρελθόν τη συνεργασία με την Ελλάδα, κάτι δεν πάει καλά. Μας είπε ο κ. Πάιατ ότι παρά τη δεδομένη διαφορετική ιδεολογική αφετηρία της ελληνικής κυβέρνησης η σχέση συνεργασίας με τις ΗΠΑ «είναι η πιο άνετη σχέση που είχαμε εδώ και πολύ καιρό, με μια σαφή εικόνα και στις δυο πλευρές ότι τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται από μια ευρεία συνεργασία».
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε με ακρίβεια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο όνομα του ευρώ και της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε., υποτάσσεται πλήρως στους Ευρωπαίους εκβιαστές και στις κάθε φορά τις απαιτήσεις τους. Για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, το πως υποτάσσεται και στις δικές τους προσταγές το θέμα άρχισε να ξεκαθαρίζει, με συγκεκριμένα γεγονότα και όχι με απλά συμπεράσματα, το τελευταίο διάστημα. Αρχικά με τη δημοσίευση των στοιχείων από τα WikiLeaks για τις πιέσεις των ΗΠΑ να υπογράψει η κυβέρνηση το 3ο Μνημόνιο και τώρα με την παραπάνω συνέντευξη.
Οι φιλικές… εντολές
Ο κ. Πάιατ μέσα από τη συνέντευξη καθορίζει τους άξονες που θα κινηθεί η «συνεργασία» της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ. Στην ουσία, έθεσε ωμά τις εντολές σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα:
α) ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί. Εκπλήρωση υποχρεώσεων στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και εξυπηρέτησή τους λόγω και της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εκφράζει ως «επικεφαλής επιτετραμμένος» για τη βάση της Σούδας: «Η βάση της Σούδας είναι ένα σημαντικό μέρος της εξίσωσης, όπως ανάφερε και ο πρόεδρος Ομπάμα. Για αυτό μια από τις πρώτες κινήσεις μου όταν ήρθα στην Ελλάδα ήταν να μεταβώ στη βάση όπου διαπίστωσα πόσο αποτελεσματικά συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες στρατιωτικούς».
β) Περιορισμός Ρωσίας. Ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς για περιορισμό της ενεργειακής εξάπλωσης της Ρωσίας μέσω του φυσικού αερίου. «Είναι ένα θέμα στο οποίο θα επικεντρωθώ κατά τη θητεία μου στην Ελλάδα».
γ) Συμμετοχή στη ληστεία της Ελλάδας. Με τα λεγόμενά του ήταν απόλυτα σαφής και δεν χρειάζονται σχόλια «έχουμε λάβει ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον κ. Τσίπρα για το ενδιαφέρον του να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις, ήταν πολύ θετική κίνηση ο διορισμός ως νέου υπουργού Οικονομίας του κ. Παπαδημητρίου που προφανώς γνωρίζει πολύ καλά τις ΗΠΑ. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες που έρχονται με τις αποκρατικοποιήσεις. Ήταν πολύ σημαντικό το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος με την «Ελληνικός Χρυσός», εκπέμποντας στις αγορές το μήνυμα ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση που όχι μόνο θέλει να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά κατανοεί τι ακριβώς θέλουν οι επενδυτές».
δ) Υποταγή και συνεργασία στα «αντιτρομοκρατικά» σχέδια των ΗΠΑ. «…Έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετικά υψηλού επιπέδου αντιτρομοκρατική συνεργασία. Έχω εντυπωσιασθεί, τόσο από όσα έχω δει… Υπάρχει συνεργασία με το FΒΙ, με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πριν από δύο εβδομάδες προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, με την υπογραφή της συμφωνίας για ασφαλή και ταχεία, σε πραγματικό χρόνο, ανταλλαγή πληροφοριών».
ε) Κυπριακό: Όταν i) ακούς από έναν διπλωμάτη καριέρας λόγια όπως «είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εκλεπτυσμένη προσέγγιση των κύριων αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης που χειρίζονται το θέμα, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα…», ii) επαινεί τον Τσίπρα με τη «σαφή αποφασιστικότητά του να υποστηρίξει ρίσκα που μπορεί να πάρει η Ελληνοκυπριακή ηγεσία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας» και iii) όταν παρά τις ερωτήσεις αρνείται, μάλιστα όχι με «διπλωματικό» τρόπο, να εκφράσει άποψη στο ερώτημα «αν είναι περίεργο σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. να υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις μιας άλλης χώρας», τότε κάποια πολύ σημαντικά θέματα για το Κυπριακό δεν πάνε καθόλου καλά.
στ) Ελληνοτουρκικά και Συνθήκη Λωζάννης. Για το θέμα αυτό… η «μπάλα στην εξέδρα» με παραλληλισμούς από την πρόσφατη εμπειρία του στην Ουκρανία και τα εκεί γεγονότα και «ο νοών νοείτω»…
ΟΙ ΗΠΑ χαϊδεύουν το «καλό παιδί» ελληνική κυβέρνηση. Την εξυμνούν για την υποταγή της, που είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των προηγούμενων, και βάζουν το πλαίσιο των νέων τους απαιτήσεων. Κυβέρνηση και κόμμα της «πρώτη φορά Αριστερά», αφού ξεκαθάρισαν πριν από 15 μέρες γιατί δεν διαδήλωσαν απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά τον υποδέχθηκαν ως «σωτήρα», αφού έδωσαν επί δύο χρόνια μια σειρά απτές αποδείξεις ότι πειθαρχούν σε όλα τα επίπεδα και στις ΗΠΑ αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν την επόμενη φάση των απαιτήσεών τους.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2016/12/09/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1/#more-84940

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...