Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Η Τουρκία παγκόσμιος «ηγέτης» στις αυξανόμενες φυλακίσεις δημοσιογράφων

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί ή φυλακιστεί αυξήθηκε κατά 6% φέτος σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Τουρκία να «ηγείται της επίθεσης» εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συνολικά 348 δημοσιογράφοι κρατούνται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, με την Τουρκία να είναι υπεύθυνη για περισσότερες από 100 κρατήσεις. Ο αριθμός κρατούμενων δημοσιογράφων στη γείτονα χώρα αυξήθηκε φέτος κατά 22% σε σχέση με το 2015, με τον όγκο των διώξεων να τετραπλασιάζεται μετά το
αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι έως τώρα έχουν ήδη διαπιστώσει «απευθείας σύνδεση» ανάμεσα στη δημοσιογραφική δραστηριότητα και τη σύλληψη 41 δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Η οργάνωση καταγγέλλει την «αυξανόμενα αυταρχική» συμπεριφορά του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποσιώπησης των επικριτών του.

«Στην πύλη της Ευρώπης, ένα μεγάλο κυνήγι μαγισσών έχει οδηγήσει στη φυλάκιση δεκάδων δημοσιογράφων κι έχει μετατρέψει την Τουρκία στη μεγαλύτερη φυλακή για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Σε διάστημα ενός έτους το καθεστώς Ερντογάν έχει σπάσει τον δημοσιογραφικό πλουραλισμό ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πει ουσιαστικά τίποτα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ.

Παράλληλα, πέρα από τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις, 52 δημοσιογράφοι κρατούνται αυτή τη στιγμή όμηροι, όλοι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους υπολογίζεται ότι κρατούν 21 από τους ομήρους.
http://www.skai.gr/news/world/article/333520/i-tourkia-pagosmios-igetis-stis-auxanomenes-fulakiseis-dimosiografon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...