Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κανένα νέο μέτρο δεν θα ληφθεί μετά το 2018

Του Ηλία Μπενέκου
Ικανοποιημένη μεν από την απόφαση για το χρέος, αλλά και κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, ένα 24ωρο μετά την συνεδρίαση του Eurogroup που έδωσε το «πράσινο φως» στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Την ίδια ώρα και με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το αργότερο εντός Ιανουαρίου η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός αναλαμβάνουν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει συνολική συμφωνία με τους δανειστές.
«Η μπάλα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο γήπεδο του ΔΝΤ. Εκείνο πρέπει να αποφασίσει τί ακριβώς θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς έχουμε κάνει απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Έχει τονισθεί από τον
Πρωθυπουργό, έχει τονιστεί από τον υπουργό Οικονομικών, όχι μόνο σε δημόσιες ομιλίες, αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup». Κάνοντας δε λόγο για αντίφαση στη στάση του ΔΝΤ είπε ότι με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει στη συνεδρίαση του Eurogroup «ο κ. Τόμσεν αντί να πιέσει στην κατεύθυνση μείωσης των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για δεκαετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς την ελληνική πλευρά για λήψη σκληρών μέτρων».
Στέλνοντας δε μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε «τις δυνάμεις που έχουν βαρύνοντα ρόλο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και μεγάλες ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα και την γενικευμένη αβεβαιότητα, ειδικά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και το ΔΝΤ, να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε».
«Να σταματήσουν να επιμένουν στην συνέχιση μιας ακραίας πολιτικής λιτότητας που έχει αποδειχτεί από τα ίδια τα πράγματα ότι είναι όχι μόνο κοινωνικά καταστροφική, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως θέση της κυβέρνησης είναι ότι «αυτά πρέπει να μειωθούν ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει, να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο, τόσο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όσο και για την ελάφρυνση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας».
Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε πως η συζήτηση για πλεονάσματα συνεχίζεται, ενώ χαρακτήρισε «σχετικό» το ύψος του πλεονάσματος που η κυβέρνηση κρίνει ως διατηρήσιμο.
Πρωτοβουλίες 
Παράλληλα, και με στόχο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο πρωθυπουργός αναμένεται το προσεχές διάστημα να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες αρχής γενομένης από την Σύνοδο Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, έτσι ώστε να εξηγήσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ προγραμματίζονται συνομιλίες και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ο Αλ. Τσίπρας θα καταστήσει μεν σαφές ότι επιδιώκουμε το κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς ωστόσο να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχής, όπως είναι τα ζητήματα των εργασιακών και τα ζητήματα που αφορούν τη λήψη νέων μέτρων μετά το 2018.
Επίθεση στη ΝΔ 
Με αφορμή πάντως τις επιθέσεις από την αντιπολίτευση αναφορικά με τις αποφάσεις του Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέστρεψε τα πυρά, καταγγέλλοντας τη ΝΔ ότι «έχει επιλέξει μια επικίνδυνη στάση». «Αυτό το οποίο εύχεται είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
Εύχεται να επιμείνουν οι σκληροπυρηνικοί σε ακραίες θέσεις για τη συνέχιση της λιτότητας, έτσι ώστε να εμφανιστεί ως η μόνη πρόθυμη να υλοποιήσει τα ακραία μέτρα, τα οποία ζητούνται αυτή τη στιγμή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υπενθυμίζοντας πως «ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης».
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=114316299

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!