Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Βαρουφάκης στους FT: Η κρυφή επιστολή παραίτησης και το σχέδιο σύγκρουσης με τους πιστωτές

Στην αποκάλυψη ότι είχε συντάξει επιστολή παραίτησης στις 27 Απριλίου του περασμένου έτους, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανασυντάξει την ομάδα διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, προβαίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Η συνέντευξη παραχωρείται στον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ, στο πλαίσιο της στήλης «Γεύμα με τους FT», ο οποίος υπενθυμίζει ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών είχε διαψεύσει ως «απολύτως ψευδές» ρεπορτάζ του ιδίου περί
«παραγκωνισμού Βαρουφάκη».

Όπως λέει ο πρώην υπουργός, τελικά αποφάσισε να μην επιδώσει την επιστολή παραίτησης διότι ήθελε να είναι στο πλευρό του πρωθυπουργού στα πιο δύσκολα.

Αναφερόμενος στην αποδοχή των όρων της διάσωσης από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει: «Για μένα όλα άλλαξαν όταν ο πρωθυπουργός (συμφώνησε στους σκληρούς στόχους της διάσωσης τον Απρίλιο). Ο θεός, οι άγγελοί του, οι θεοί του Ολύμπου, ακόμα και αν ένωναν δυνάμεις, δε θα μπορούσαν να τους υλοποιήσουν. Και όταν άκουσα τον λόγο της υποχώρησής του, που ήταν πως επρόκειτο για ένα μέρος μίας φανταστικής ανταλλαγής στην οποία θα παίρναμε την αναδιάρθρωση (του χρέους), απλά δεν έβγαζε νόημα για μένα».

Ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί επίσης την τρίτη επιλογή που όπως δηλώνει στο νέο του βιβλίο επεδίωκε ως υπουργός, ως εναλλακτική στην αποδοχή των όρων λιτότητας και στη «θανάσιμη έξοδο από το ευρώ». Αυτή η επιλογή έγκειτο στην «εκστρατεία ανυπακοής στα διατάγματα των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης».


Ο πρώην υπουργός επιμένει ότι οι πιστωτές μπλόφαραν και ότι ο Μάριο Ντράγκι δε θα επέτρεπε ποτέ ένα Grexit. Όπως προσθέτει, δε θα επρόκειτο για ένα παιχνίδι του ποιος θα δείλιαζε πρώτος. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να ήταν αποφασισμένη. «Απλώς κλείνουμε τα μάτια μας και πάμε, ας γίνει ό,τι θέλουν να γίνει».

Ο κ. Σπίγκελ σχολιάζει ότι προκαλεί κάποιο σοκ να ακούει τον κ. Βαρουφάκη να παραδέχεται τόσο ανοιχτά αυτή την τακτική. Προσθέτει ότι για τον ίδιο αυτή θα ήταν μία συνταγή καταστροφής, καθώς από το πόστο του στις Βρυξέλλες γνωρίζει ότι είχαν γίνει προετοιμασίες για πιθανό Grexit.

Παρόλα αυτά ο Γιάνης Βαρουφάκης πιστεύει ότι αυτή ήταν η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα. «Έβλεπα ότι κατέρρεε. Αλλά τι κάνει κανείς σε αυτό το στάδιο, ιδίως όταν το κοινό δεν έχει ενημερωθεί για τίποτα από αυτά; Βγαίνεις και διαχωρίζεις τη θέση σου από τον πρωθυπουργό σου;» διερωτάται ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια πάντως ξεκαθαρίζει ότι σε καμία στιγμή δεν αισθάνθηκε προδομένος από τον Αλέξη Τσίπρα, απλώς «απογοητευμένος» που χάθηκε «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι κατά κάποιους οι λάθος υπολογισμοί του όσο ήταν υπουργός στοίχισαν στη χώρα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης απαντά ότι η ανάκαμψη πριν αναλάβει καθήκοντα ήταν μια ψευδαίσθηση και ότι η δυνατότητα δανεισμού στις αγορές ομολόγων στα τέλη του 2014 ήταν μια πολιτική συμφωνία για να ενισχυθεί η τότε απερχόμενη κυβέρνηση.

Στην ερώτηση για την οργή εναντίον του που ακόμα και σήμερα υπάρχει στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει ότι υπάρχει επειδή τους «ξεμπρόστιασε» επισημαίνοντας την ανικανότητά τους.

Σχολιάζει επίσης ότι η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί παραμερίστηκαν και ταπεινώθηκαν επανειλημμένα μπροστά του και δηλώνει ότι το επεισόδιο που είχε αναφερθεί πως έγινε μεταξύ του ιδίου και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή παραλίγο να έρθουν στα χέρια, στην πραγματικότητα ήταν επεισόδιο μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup και του κ. Μοσκοβισί.

Ο κ. Βαρουφάκης ερωτάται και για τη σχέση του με τον Γιάννη Στουρνάρα, με τον Πίτερ Σπίγκελ να σχολιάζει ότι ενώ ο πρώην υπουργός δηλώνει πως οι όποιες διαφορές με τον νυν κεντρικό τραπεζίτη είναι διαφορές πολιτικής και ότι ποτέ δεν τον επέκρινε, παρόλα αυτά αφήνει μία αιχμή για το ηθικό της μετάβασής του από το Υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος τις παραμονές της ανάδειξης μίας νέας κυβέρνησης.

http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...