Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Πρόταση νέου εκλογικού νόμου από Γεννηματά

Ως προϋπόθεση «προάσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματός μας» περιέγραψε την ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση η κ. Φώφη Γεννηματά, αναδεικνύοντας, μάλιστα, τις βασικές θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε αυτό το ενδεχόμενο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου με θέμα «Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμά μας και τι πρέπει να αλλάξει;», πρότεινε τα εξής: Πρώτον, δημιουργία ισχυρών αντίβαρων στο πρωθυπουργικό μοντέλο «αλλά παράλληλη διαφύλαξη του χαρακτήρα του πολιτεύματός μας ως προεδρευομένης δημοκρατίας». Δεύτερον, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) ώστε να έχει ουσιαστική εμπλοκή στην
επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων και των επικεφαλής των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών. Τρίτον, αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης του ΠτΔ, ώστε να αποσυνδέεται από τη διάλυση της Βουλής. Τέταρτον, ορισμό σταθερής ημερομηνίας εκλογών. Πέμπτον, αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Εκτον, μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών από τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, στα 3/5 της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εβδομον, θεσμική κατοχύρωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να συνοδευθεί με αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα. Επί τούτου ετάχθη υπέρ της ριζικής αλλαγής του εκλογικού νόμου, διά της κατάργησης της «πολύ ενισχυμένης αναλογικής». Σε αυτό το πλαίσιο τάσσεται υπέρ της αντικατάστασης του μπόνους των 50 εδρών, με ένα μικρότερο 30 εδρών, το οποίο θα κατευθύνεται στο πρώτο κόμμα ή στον συνασπισμό κομμάτων που έχει υπερβεί το 40%. Ζητεί επίσης, σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και διατήρηση του 3% ως πλαφόν εισόδου στη Βουλή. Ετάχθη, μεταξύ άλλων, και υπέρ της ενίσχυσης του συστήματος ελέγχου της χρηματοδότησης των κομμάτων και της περιφρούρησης των ανεξάρτητων αρχών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αύριο η κ. Γεννηματά αναμένεται να επικοινωνήσει, εκ νέου, με τους κ. Στ. Θεοδωράκη και Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες συνάντησής τους τις προσεχείς ημέρες. Από τη Χαρ. Τρικούπη τόνιζαν, ότι η κ. Γεννηματά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση για προώθηση της Κεντροαριστεράς και θα επιμείνει μέχρι την τελευταία στιγμή, στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδιασμού για Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον προσεχή Μάιο.
 http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...