Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Συμφωνία για νέα μέτρα 5,25 δισ. - Αβεβαιότητα για ρύθμιση του χρέους

Σε νέα μέτρα ύψους 5,25 δισ. ευρώ φαίνεται ότι έχει καθίσει η μπίλια στη συζήτηση με την τρόικα. Αυτό αποκάλυψε χθες κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει και στην εισαγωγική συζήτηση που γίνεται σε κάθε επίσκεψη των επικεφαλής, αλλά και στο wrap up. Έτσι, μετά το τέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε στο γραφείο του Γιάννη Δραγασάκη, έγινε πλέον σαφές, ότι από τη μία δεν πέρασαν οι μαξιμαλιστικές απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ήθελε μέτρα στο 4,5% του ΑΕΠ (δηλαδή στα 7,9 δισ. €) αλλά οι απόψεις των ευρωπαϊκών θεσμών που διαπραγματεύονται στο 3% του ΑΕΠ (δηλαδή στα 5,25 δισ. €). Πάντως σίγουρα δεν πέρασε η
ελληνική θέση για «μη μέτρα» ή το πολύ στο 1% του ΑΕΠ.
Μάλιστα το κυβερνητικό στέλεχος εμφανίστηκε σίγουρο ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει έως τις 15 Απριλίου και όχι τις 22 που έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κι αυτό διότι μετά από τις 15 Απριλίου και ως τις 17 του μήνα, στην Ουάσιγκτον θα γίνει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και άρα το Ταμείο θέλει να έχει κλείσει το διαπραγματευτικό μέτωπο. Και μπορεί μέχρι τώρα οι κυβερνητικές προβλέψεις όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων να μην ήταν καθόλου ακριβείς, στην συγκεκριμένη περίπτωση σαν να φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στα βασικά και εκείνα που μένουν ανοιχτά είναι τόσο δευτερεύοντα ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει θέμα μη συμφωνίας. Άρα το πακέτο των μέτρων 5,25 δισ. είναι σχεδόν κλεισμένο. Αυτό που μένει ανοιχτό -σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος- είναι η φορολογία για το 2018 που θα πρέπει να αποδώσει επιπλέον 1,8 δισ. έσοδα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως μία δυσκολία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα σοβαρά ζητήματα αυτής της διαπραγμάτευσης παραμένουν το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά. 
Επιπλέον, προβληματισμός υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, μία διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση στηρίζει όλη την επικοινωνιακή της πολιτική ως αντίβαρο στα μέτρα των 5,25 δισ. Στην ουσία το Μαξίμου θέλει να έχει στο χέρι του τη δέσμευση για το χρέος ώστε να μπορεί να δικαιολογήσει για ποιο λόγο ελήφθησαν τα μέτρα. Και σε αυτό το σημείο όμως, τα πράγματα δεν φαίνονται εύκολα, αν αναλογιστεί κανείς τις δηλώσεις Σόιμπλε (αλλά και άλλων Ευρωπαίων Αξιωματούχων) που κάνουν λόγο για ένα θέμα που δεν είναι επί της παρούσης, καθώς τα πρώτα σοβαρά ζητήματα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους δεν εμφανίζονται πριν από το 2022. Στο θέμα του χρέους λοιπόν φαίνεται ότι έρχεται το ΔΝΤ να μας «σώσει» καθώς απαιτεί να προχωρήσει το θέμα, κάτι που αποκάλυψε το κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στο ΚΥΣΟΙΠ. 

Διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου για το Ελληνικό 

Και ενώ για την κυβέρνηση η συμφωνία της φορολογίας για το 2018 φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα, το Μαξίμου δείχνει πλέον αποφασισμένο να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις, παρά τις διαφωνίες του. Έτσι, όπως δήλωσε στο Βουλή χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η συμφωνία για το Ελληνικό μέχρι το φθινόπωρο θα έχει κλείσει και θα έχει κυρωθεί και από τη Βουλή, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενστερνιζόταν την μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο επέμενε ότι το τίμημα των 915 εκατομμυρίων γι’ αυτή την έκταση είναι πάρα πολύ μικρό και θα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί μία τιμή περίπου 220% υψηλότερη, κάπου κοντά στα 3 δισ. 
Αυτό πάντως που εντυπωσίασε από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να δώσει σε αυτή την έκταση και μία άδεια για τη λειτουργία ενός Καζίνο, κάτι που μέχρι τώρα εθεωρείτο ιδιαιτέρως αρνητικό από το κυβερνών κόμμα.
 http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...