Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Γιούνκερ: Τα δικαιώματα των προσφύγων είναι σεβαστά στην Ελλάδα

«Τα δικαιώματα των προσφύγων είναι σεβαστά στην Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό (Πέμπτη) φύλλο της βελγικής εφημερίδας De Standaard υπό τον τίτλο «Κανείς να μην κουνάει το δάχτυλο στους Βέλγους».  Η συνέντευξη επικεντρώνεται περισσότερο στα θέματα ασφάλειας την επαύριο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να παράσχει πλήρη κάλυψη στο Βέλγιο απορρίπτοντας τις αιτιάσεις που διατυπώνονται σε βάρος της χώρας για ολιγωρία στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.


Αναφερόμενος στις κατηγορίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι τα ελληνικά hotspots μετατρέπονται σταδιακά σε κέντρα κράτησης, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «με πικραίνει να ακούω κάποιον να μας κατηγορεί ότι δεν σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Στη συμφωνία για το προσφυγικό προβλέπεται ότι η Τουρκία πρέπει να τηρεί το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη συμμόρφωση (της Τουρκίας) με την Σύμβαση της Γενεύης». «Στις επαφές μας με την τουρκική ηγεσία δεν κρύβουμε τις πεποιθήσεις μας για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπληρώνει.

Σε ερώτηση εξάλλου που δέχεται για την κριτική που διατυπώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Γιούνκερ δίνει σχολιάζει πως «δεν έχω δει την δήλωση αυτή του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αλλά ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης χειροκρότησε τις προτάσεις μας». 

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί λειτουργούμε ως υπόδειγμα σε ό,τι αφορά τα hotspots. Για τον λόγο αυτό θεωρώ καλό να μάς απευθύνονται προειδοποιήσεις. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν σκεφτόμαστε να οργανώσουμε φυλακές στην Ευρώπη αλλά το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε την ζωή των προσφύγων πιο ευχάριστη» σημειώνει ακόμη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

«Η Κομισιόν παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να βρεθούν λύσεις» επισημαίνει. 

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις (στις Βρυξέλλες) στόχευαν και την Ευρώπη τονίζει ακόμη. «Νοιώθω θλίψη αλλά όχι απόγνωση» επισημαίνει.

Το σχέδιο για τη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, εντός 30 ημερών, παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό. 

Σε συνέντευξη Τύπου
 ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι εντατικοποιείται η ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ειδομένη ότι τα σύνορα έχουν κλείσει, προκειμένου να μετεγκατασταθούν, όσοι επιθυμούν, σε κέντρα φιλοξενίας. Από τη Δευτέρα, η προσπάθεια αυτή θα εντατικοποιηθεί.
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...